Volim Jajce
Aktualno BiH Općenito Tehnologija TOP Zanimljivosti Zdravlje

ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU Nosite mobitel u spavaću sobu i dopuštate to i svojoj djeci? Nakon ovoga više ne biste trebali

Mobiteli u spavaćoj sobi mogu vas držati budnima iako ih ne gledate. Upozorili su to stručnjaci koji su proveli istraživanje o utjecaju pametnih telefona na spavanje.

Studija je pokazala kako sedmero od deset djece i devet od deset tinejdžera ima jedan od uređaja u svojoj sobi dok spavaju. Više od polovice njih provjerava svoj mobitel kada legnu u krevet, pokazuje istraživanje koje je provela edukacijska organizacija “Headmasters’ and Headmistresses’ Conference”.

Plavo svjetlo koje emitiraju zasloni uređaja izvor su nesanice i problema sa spavanjem. Brojna su istraživanja dokazala da ta plava valna duljina smanjuje proizvodnju melatonina, kemijskog elementa u mozgu koji izaziva pospanost zbog čega mnogi teško zaspe i nemaju kvalitetan san.

– Djeca nose elektroničke uređaje u krevet i koriste ih kroz noć. Uzbuđenost zbog brze komunikacije ima stimulirajući učinak koji sprječava san – rekao je dr. Simon Archer i istaknuo kako se taj osjećaj zadržava iako su mobiteli ili tableti isključeni.

– Ako djeca odrastaju s poremećajima u spavanju može doći do puno većih problema kao što su dijabetes – upozorava dr. Archer.

 

Vecernji.ba

Povezani Članci

Sama živi u djedovoj kući na Kupresu koju je sama obnovila

Volim Jajce

„PRIJE JE BILO BOLJE“ – BAJKA KOJA JE PRERASLA U MIT

Volim Jajce

Poslušajte, ali i pogledajte božićne pjesme u najzabavnijem izdanju ikada

Volim Jajce
Učitavanje....