Volim Jajce
Aktualno BiH Kolumna Politika

Zašto ulaskom Komšića u “bošnjačku reprezentaciju” i dalje nije sve spremno za uspostavu vlasti?

Ne treba očekivati da ćemo dobiti Vijeće ministara BiH ili Vladu FBiH sve dok Komšić i njegov DF ne raskopaju aktualnu Vladu ŽS i dok se ne formira nova predvođena SDA.

Željko Komšić napokon je i službeno „izašao iz ormara“, odnosno priznao ono što cijeli dunjaluk svakako već zna – Demokratska fronta je bošnjačka politička stranka, njeni birači su dominantno Bošnjaci, koji su uostalom i samog Komšića izabrali u Predsjedništvo BiH. Iza Komšićeva izbora u Predsjedništvo stoji SDA Bakira Izetbegovića, što se najbolje može vidjeti iz nerazmjera glasova koje je dobio sam Komšić u odnosu na stranku DF. Komšić je dobio nekoliko puta više glasova od DF…

Kao takav, DF je SDA-u potpuno nebitan za uspostavu vlasti na razinama BiH i FBIH. Nekoliko DF-ovih zastupnika nema ama baš nikakvu moć utjecati na bilo što u parlamentarnim procedura. Uvijek će biti onako kako se dogovore HDZ BiH, SDA i SNSD.

DF niti što može blokirati, niti što može ubrzati, niti čemu može doprinijeti. Ukratko, riječ je u suštini o marginalnoj stranci, nikakvih dometa na višim razinama vlasti.

No, zašto je onda Bakir Izetbegović toliko inzistirao na ulasku DF-a u vlast? Je li možda zbog toga što je Komšić član Predsjedništva BiH? Teško. Ni u Predsjedništvu Komšić ništa ne može uraditi, osim po malo obilaziti kafane. Uvijek će biti onako kako se dogovore Dodik i Džaferović. Komšić tu ne može poslužiti čak ni za preglasavanje. Ako bi Džaferović i Komšić i preglasali Dodika, srpski član Predsjedništva BiH uvijek ima pravo pozvati se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o čemu odlučuje Narodna skupština RS-a, u kojoj SNSD ima uvjerljivu većinu.

Istovremeno, Komšić ne može upotrijebiti isti institut, jer bi onda o njemu odlučivao Klub Hrvata u Domu naroda u kojem legitimno izabrani hrvatski politički predstavnici imaju većinu i u FBiH i u BiH. Dakle, i tu je potpuno beskoristan.

Ono što je prava zadaća DF-a i Željka Komšića je za račun SDA raskopati Vladu Županije Sarajevo. Riječ je o županiji s uvjerljivo najvećim proračunom i SDA se ne može pomiriti s gubitkom tako važnog izvora novca.

Vlast u Županiji Sarajevo sada čine Naša stranka, SDP, DF, Narod i pravda, SBB, NBL – dakle gotovo sve bošnjačke stranke osim SDA. I to je nešto s čim se Bakir Izetbegović neće pomiriti.

Zato ne treba očekivati da ćemo dobiti Vijeće ministara BiH ili Vladu FBiH sve dok Komšić i njegov DF ne raskopaju aktualnu Vladu ŽS i dok se ne formira nova predvođena SDA.

Pošto SDA vodi malo ili ni malo računa o državi BiH, onda je jasno da su oni spremni staviti sve na kocku samo kako bi se dokopali sarajevskog trezora. Izetbegović inače ima posebnu vezu s trezorima…

Pola godine nakon općih izbora polako su se razbistrile sve uloge. Postalo je jasno zašto je SDA „gurala“ Komšića i zašto on sada mora vratiti dugovanja.

Hrvatski i srpski politički predstavnici su spremni formirati vlast na razini države a i Federacije. Čeka se samo da SDA preuzme Županiju Sarajevo i da BiH „krene naprijed“.

U međuvremenu, ostaje nam samo vidjeti kakvim će „kreativnim izgovorima“ Izetbegović pravdati neminovne zastoje u svemu.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

Povezani Članci

DOSSIER DUSINA: NEKAŽNJENI MUSLIMANSKI ZLOČIN NAD HRVATIMA U LAŠVANSKOJ DOLINI 26. SIJEČNJA 1993.

Volim Jajce

VLADA FBiH Usvojeno izvješće o rješavanju stambenih pitanja braniteljske populacije

Volim Jajce

SARAJEVO SE BESPOTREBNO KOMPROMITIRA: Ustavni sud je već potvrdio Ustav. Član Predsjedništva mora biti legitiman

Volim Jajce
Učitavanje....