Volim Jajce
Aktualno BiH EU TOP

ZA BIH GRAĐANE Moguće uvođenje potvrda za putovanje u Europu, cijena 10 KM

Europska komisija predložila je uspostavu sustava za prikupljanje informacija i odobravanje putovanja u zemlje Europske unije (EU) radi jačanja sigurnosnih provjera putnika bez vize.

Kako je priopćeno iz Europske komisije u BiH, sustav pod nazivom ETIAS bi trebao zaživjeti u sljedećem razdoblju, kako bi se omogućilo otkrivanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljati sigurnosni rizik prije njihovog dolaska na granice EU, čime bi se povećala sigurnost.

Tko stiže u EU?

”Moramo znati tko prelazi naše granice. Predložit ćemo automatizirani sustav pomoću kojeg se utvrđuje tko smije putovati u Europu. Tako ćemo znati tko putuje u Europu i prije nego što stigne ovamo”, kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King izjavio je da ”teroristi i kriminalci ne mare za nacionalne granice”, piše Birn.

”Možemo ih poraziti samo ako udružimo snage. U tome će nam pomoći ETIAS, odnosno otkrivanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem njihovog dolaska povećat ćemo unutarnju sigurnost Europe”, rekao je on.

Iz Europske komisije u BiH je priopćeno da uvođenje ETIAS dozvola nije vraćanje viznog režima, s obzirom da se radi o labavijem i otvorenijem režimu.

Državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima, poput BiH, kako je PRIopćeno iz Ureda Europske komisije, i dalje će moći putovati bez viza, ali će prije puta u ‘šengensko’ područje za to morati dobiti jednostavno odobrenje.

Jednostavan i jeftin postupak

Postupak za izdavanje odobrenja, kako se navodi, jednostavan je, jeftin i brz, a u većini slučajeva odobrenje bi se trebalo izdati u nekoliko minuta.

”Za ispunjavanje zahtjeva za odobrenje potrebno je samo desetak minuta te valjane putne isprave. Odobrenja će se izdavati na razdoblje od pet godina za višestruka putovanja. Naknada za podnošenje zahtjeva u iznosu od 10 konvertibilnih maraka primjenjivat će se za podnositelje zahtjeva starije od 18 godina”, pojašnjavaju u Europskoj komisiji.

BiH je dobila bezvizni režim za putovanja u EU krajem 2010. godine.

Bljesak.info

Povezani Članci

Započinju »IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«

Volim Jajce

Dani srednjovjekovlja u kraljevskom gradu Jajcu

Volim Jajce

Sutra okrugli sto o temi „Položaj žena oboljelih od karcinoma“ u Jajcu

Volim Jajce
Učitavanje....