Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

Vlast u RS-u “skrivala” Odluku o referendumu zbog straha od sankcija

Politički miševi su izašli iz rupa – rekao je Čavić, podsjetivši da je on nedavno najavio kaznenu prijavu zbog neobjavljivanja usvojenih odluka Narodne skupštine RS-a, među kojima je i ova o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da je opozicija u RS-u bila prinuđena blokadom Narodne skupštine RS-a izdejstvovati vraćanje vlasti u ustavno-pravne okvire, pa i objavu odluke o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, za koju je predsjednik RS-a Milorad Dodik danas najavio da će biti suspendirana, ako bude objavljena u “Službenom glasniku”.

-Politički miševi su izašli iz rupa – rekao je Čavić, podsjetivši da je on nedavno najavio kaznenu prijavu zbog neobjavljivanja usvojenih odluka Narodne skupštine RS-a, među kojima je i ova o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Od krivičnog gonjenja, kaže, ne odustaje, jer su određene osobe sudjelovanjem u neobjavljivanju ove odluke u „Službenom glasniku RS-a“ narušili ustavno-pravni poredak RS-a.

-Sad je potpuno jasno da je neko u ‘Službenom glasniku RS-a’ nagovoren da tu odluku ne objavi, jer su Ustavni sud RS-a, Narodna skupština i Vijeće naroda na vrijeme poslali odluku na objavu. Neko je politički pritiskao da se ona ne objavi i drži u ladici i taj će morati krivično da odgovara, ukoliko ima bar mikron pravde – rekao je Čavić, ističući da je vlast sve ovo vrijeme manipulirala tim referendumom.

Lider NDP-a ukazuje da će biti interesantno čuti obrazloženje onih koji su se „junačili i srbovali do iznemoglosti“ usvajajući u parlamentu RS-a 2015. odluku o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH“, a sada najavljuju suspenziju.

-Nadam se da će građani, koji glasaju za ovu vlast, sada shvatiti s kim imaju posla i ko njima manipulira, jer su te pravosudne institucije na nivou BiH legalizirali zastupnici SNSD-a u parlamentu BiH – rekao je on.

Podsjeća da je od nekih zapadnih diplomata, nakon što je najavio kaznenu prijavu zbog neobjavljivanja odluke o referendumu, dobio pitanja zašto to radi, “jer su oni s koalicijom na vlasti u RS dogovorili da odluka neće biti objavljena”.

-Pitao sam ih da li u njihovim zemljama može tako, da neko sakrije u ladici odluku parlamenta i da time potiču bezakonje i neustavnost, da bi zaštitili ovu koaliciju na vlasti u RS – tvrdi lider NDP-a i ističe da referendum nije održan jer bi se aktualna vladajuća struktura u RS-u suočila sa sankcijama.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Za muslimanske vjernike traže se prava koje u BiH nemaju katolici

Volim Jajce

Tražimo ocjenu ustavnosti 1. ožujka kao Dana nezavisnosti BiH

Volim Jajce

Poziv na središnji predizborni skup Koalicije ˝Zajedno za bolje sutra Jajcu˝

Volim Jajce
Učitavanje....