Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce TOP

VLASINJE: Vodovod gradski,voda besplatna ,glasovi osigurani

Vlasinje je naseljeno mjesto podijeljeno entitetskom linijom između općine Jajce, Federacija Bosne i Hercegovine i Mrkonjić Grad, Republika Srpska, BiH. Selo je do rata, u cjelini, pripadalo općini Mrkonjić Grad.
Ovo većinsko Bošnjačko mjesto je Daytonskim sporazumom pripalo općini Jajce ,ali ne i većinsko Hrvatsko mjesto Liskovica,mjesto koje s Vlasinjem graniči,ali je ipak ostalo unutar granica općine Mrkonjić Grad.

Broj stanovnika u Liskovici i Vlasinju prema popisu iz 1991.godine, bio je skoro identičan (oko 1000).
Upravo to što je Vlasinje pripalo općini Jajce ,bio je razlog velikog broja povratka stanovništva u Vlasinje,dok je u Liskovici situacija obratna,odnosno iz razloga što je ovo naselje pripalo Republici Srpskoj ,povratak faktički i ne postoji,izuzev nekoliko obitelji.
Tako s jedne strane u Vlasinju može se vidjeti potpuno obnovljeno naselje, dok s druge strane ,kilometar dalje u Liskovici kao da je rat tek završio.
Prema oko tisuću Liskovačkih Hrvata ,učinjena je velika nepravda,jer na njih nitko nije mislio kad su se daytonske karte skrajale,a niti danas se nemaju kome obratiti po pitanju obnove kuća,puteva ,elektrifikaciji naselja,odnosno omogućavanju nekih osnovnih životnih uvjeta, onima koji bi eventualno imali volju da se vrate u Liskovicu.Jajcu ne pripadaju,a Mrkonjić Grad ih baš i ne voli.

Vlasinje s tim nema problema ,jer za prethodnog kao i aktualnog načelnika ovo je naselje s povlaštenim statusom. Nove ceste,rasvjeta,igralište,potpuno novi vodovod ,put Barevo-Vlasinje su projekti koji su iz godine u godinu realizirani u Vlasinju.
Iz svakog proračuna,u proteklih desetak godina za Vlasinje su izdvajanje stotine tisuća KM svake proračunske godine,što neka naselja nastanjena hrvatskim stanovništvom ovim tempom neće dobiti niti za narednih 50 godina.
Razlog jasan -sigurni SDA glasovi i to njih skoro 1000.

Tako je općina Jajce u Vlasinju izgradila i novu vodovodnu mrežu .Urađena je projektna dokumentacija, izgrađeni su kaptaža na izvorištu Mlinarice, pumpna stanica, rezervoar i distributivni vod. U ove radove općina Jajce je uložila blizu milion KM ,dok je oko 200.000 KM u materijalu donirao od  Turske Uprave za međunarodnu saradnju /TIKA/.
Nakon što je vodovod pušten u funkciju ,stanovnicima Vlasinja je omogućeno, da im voda iz slavina vodovoda ,koji je općina Jajce izgradila ,curi potpuno besplatno.
Naime ,slučajno ili namjerno istma je omogućeno da već skoro pola godine ne plaćaju račune za vodu ,dok će im najvjerojatnije općina plaćati i troškove distribucije na vodovodnoj mreži.

Kako isti još uvijek nisu u sustavu naplate JKP Vodovod i kanalizacija Jajce ,tako ovo poduzeće nema niti obvezu plaćati troškove struje za distribuciju vode (nekoliko tisuća KM mjesečno),a tako će ostati sve dok općina Jajce ne osigura sve što je potrebno da ovo javno poduzeće preuzme nadležnost nad distribucijom vode u Vlasinju.
Očito je da se općini Jajce puno i ne žuri u tome,čime Vlasinjcima omogućuje potpuno besplatnu vodu.
S druge strane primjerice na Carevom Polju i Vrbici ,vodovod je izgrađen od samodoprinosa stanovništva ,ali u ovim naseljima voda se plaća od prvog dana puštanja u funkciju vodovoda.

O razlozima ovakvog pogodovanja načelnika Općine Jajce stanovnicima Vlasinja u izbornoj godini ,zaključak donesite sami i nemojte zaboraviti platiti račun za vodu,jer voda iz gradskog vodovoda se svugdje plaća.

volimjajce.com

Povezani Članci

22. prosinca 1993. Križančevo selo – Strašan zločin Armije BiH nad Hrvatima Srednje Bosne

Volim Jajce

ILI SU NEKE ENKLAVE VAŽNIJE OD DRUGIH? Ima li Središnja Bosna pravo na opsadu?

Volim Jajce

STANJE U SREDIŠNJOJ BOSNI ALARMANTNO U dva mjeseca gotovo isti broj poginulih u prometu kao u cijeloj prošloj godini

Volim Jajce
Učitavanje....