Volim Jajce
Aktualno BiH EU TOP

VELIKI IZAZOV ZA BiH Hahn uručio Upitnik s 3.242 pitanja, s porukom da EU integracije donose stabilnost

Zvizdić je kazao kako Upitnik predstavlja do sada najsveobuhvatniji, najsloženiji, najkompleksniji zadatak za bh. institucije te je naveo da se Upitnik sastoji iz 33 poglavlja.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je jutros u Sarajevu komesara za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna koji mu je uručio Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, prenosi Fena.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Europsko vijeće.

Denis Zvizdić je nakon sastanka s Johannesom Hahnom izjavio da dobivanje tog dokumenta predstavlja jedan od najvažnijih datuma u dosadašnjem procesu europskih integracija BiH.

Zvizdić je kazao kako Upitnik predstavlja do sada najsveobuhvatniji, najsloženiji, najkompleksniji zadatak za bh. institucije te je naveo da se Upitnik sastoji iz 33 poglavlja.

Johannes Hahn koji je Zvizdiću uručio Upitnik EK s 3.242 pitanja je izjavio kako je BiH ispunila sve što je bilo predviđeno, piše Klix.ba.

“Cijeli proces može donijeti stabilnosti BiH. Naredni korak je usporedba stanje u državi u odnosu na ono čemu se nadaju zemlje članice EU. Ovo nije nešto što se radi da bi se zadovoljile službe i tijela EU, već proces koji donosi dobrobit i benefite građanima vaše zemlje. Proces EU integracija nosi sa sobom stabilnost, sigurnost i mir te se povećava blagostanje građana, priliv njihovog novca. Današnji potez također donosi bolje perspektive bez da stanovništvo mora migrirati u druge zemlje, donosi nova radna mjesta i vrlo konkretne blagodati za građane BiH. Na osnovu iskustva drugih zemalja imamo dokazan proces da je jedan od koraka na bolje i pokretanje većeg broja stranih investicija, jer se kompanije osjećaju sigurnije i vjeruju u njenu europsku perspektivu – žele više ulagati u BiH”, izjavio je Hahn.

On je dodao kako od bh. vlasti očekuje usuglašene odgovore te kako današnji potez predstavlja napredak i spremnost BiH da se pridruži EU.

“Nadam se da ćete što prije napredovati. Ovo je proces koji nije došao iz vedra neba, jer proces integracija datira prije primanja Upitnika”, zaključio je Hahn.

Kako donosi Fena, jedan od ključnih datuma na europskom putu BiH bio je 15. veljače 2016., kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je tog dana uime BiH predao zahtjev za članstvo u Europskoj uniji (EU) ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu. Svečana svečanost predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, nizozemskom predsjedništvu Vijeća Europske unije, upriličena je u Bruxellessu.

Nakon što je podnijet zahtjev za članstvo i nakon što su ispunjeni svi uvjeti europske agende neophodni za razmatranje aplikacije, 20. rujna ove godine na sjednici Vijeća za opće poslove EU, kojom je predsjedavao ministar vlade Slovačke Ivan Korčok, zahtjev BiH za članstvo u EU je prihvaćen i dan je nalog Europskoj komisiji za pripremu ovog upitnika.

Korak koji je uslijedio nakon toga je dostavljanje BiH detaljnog Upitnika Europske komisije.

Ono što prethodi konačnom priključenju EU jeste ocjena odgovora BiH dostavljenih Europskoj komisiji, koja će dati preporuku Vijeću Evropske unije o tome hoće li BiH odobriti status kandidata, a također može utvrditi i datum za otvaranje pregovora o pristupanju.

(Izvcor: Agencije)

Povezani Članci

Bradara političkom Sarajevu: Puna usta zločina u RS-u, znate li gdje su Buhine kuće?

Volim Jajce

RATNA LEGEDNA SARAJEVA POD ISTRAGOM JER JE IZJAVIO DA RH NIJE BILA AGRESOR: Političko Sarajevo pokušava zastrašiti Zorana Čegara

Volim Jajce

8. rujna 1995., počela operacija Maestral

Volim Jajce
Učitavanje....