Volim Jajce
Aktualno BiH Izdvajamo Jajce Politika TOP

Ukida se JMBG: Zbog Europske unije BiH mora uvesti OIB umjesto matičnog broja

Zbog zloupotrebe ili nezakonite obrade jedinstvenog matičnog broja te radi zaštite ličnih podataka građana, BiH će morati u svrhu pristupa u članstvo EU donijeti zakon na državnoj razini kojim će uvesti jedinstveni identifikacijski broj, kao što je u Hrvatskoj, primjerice, OIB, piše Večernji list BiH. 

Primjena osobnog identifikacijskog broja (OIB), jedinstvenog identifikatora za građane i firme, događa se iz političkih i tehničkih razloga unatoč upozorenjima koja je više puta u svojim izvještajima navodila Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Za razliku od dosadašnjeg jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG), koji se sastoji od 13 znamenki, ili matičnog broja firmi, koji sadrži sedam znamenki, OIB bi, kao i u Hrvatskoj, sadržavao 11 znamenki, i to 10 znamenki do kojih se dolazi slučajnim odabirom i jednu koja služi kao kontrolni broj.

Uvjeti EU, ali i međunarodni propisi nalažu da se zaštite lični podaci građana i da se uvede jedinstvena identifikacija na državnoj razini koja broj znamenki u identifikacijskom broju ograničava na 12.

 

(vecernji list)

Povezani Članci

KRIŽANČEVO SELO – KRVAVO STRATIŠTE I MJESTO NEKAŽNJENOG ZLOČINA

Volim Jajce

Dvojac s kormilarom u sjeni

VJ Urednik 1

NE PROPUSTITE DANAS u 19:30 sati: Hit komedija “RODIJACI” – Dom kulture u Jajcu

Volim Jajce
Učitavanje....