Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

NEK NAROD ZNA Softiću dali 150.000 KM iako su znali da nema legitimitet!

SARAJEVO – Sakibu Softiću, kojem je legitimitet bh. agenta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu još u svibnju prošle godine osporila ova pravosudna institucija, na osnovu ugovora o djelu koji je potpisan 11. svibnja prošle godine obećana je isplata 150.000 KM za „obavljanja pravnih poslova i analiza, a u cilju otpočinjanja procesa revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije,“ pokazali su ekskluzivni dokumenti koji su u posjedu „Avaza“.

Stručna analiza

Šokantno je da je u ugovoru koji je sa Softićem potpisao Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA, kao naručilac ovog posla, jasno bilo precizirano još prije godinu: „Utvrditi da li je punomoć izdata agentu u postupku koji je okončan presudom 2007. godine pravno valjana u eventualnom postupku revizije.“

Sve ovo Softić i Izetbegović mjesecima su krili od bh. javnosti, prvenstveno od Bošnjaka, koje su uvjeravali da je bh. agent legitiman te su uredno predali zahtjev za reviziju presude.

Osim Izetbegovića, ugovor sa Softićem potpisala je i Fadila Memišević, predsjednica Upravnog odbora Fondacije „Pravda za BiH“, koja mu je i isplatila novac, prvo 11. svibnja prošle godine 30.000 KM, a, kako je precizirano, 120.000 KM po završetku posla.

softic-bakir-ugovor-11032017

Prema ovom ugovoru, potpisanom 11. svibnja prošle godine, Izetbegović od Softića traži da „napravi stručnu analizu presude Međunarodnog suda u Hagu u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida od 26. veljače 2007. godine“.

Izetbegović kao naručilac posla od Softića traži, između ostalog, da „identificira moguće nove dokaze koji su potrebni za pokretanje revizije presude, a da nove dokaze traži naročito u, kako je navedeno, „dokaznom materijalu koji je prikupljen u Haškom tribunalu u predmetima protiv najviših političkih i vojnih dužnosnika Srbije“.

Opravdanost zahtjeva

U ugovoru se navodi da je na temelju rezultata navedenih aktivnosti potrebno napraviti opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju, a izvještaj dostaviti Izetbegoviću i Fondaciji, iako je samo deset dana kasnije Sud u Hagu, što je prekjučer potvrdio i predsjednik Roni Abraham (Ronny), Softića obavijestio da više nije bh. agent.

Prema ugovoru, Softić je posao, naći nove dokaze, trebao završiti u roku od četiri mjeseca. No, zahtjev za reviziju presude predat je 23. veljače ove godine.

Odgovornost prebačena na Memišević

Indikativno je da je u ugovoru navedeno da su strane potpisnice suglasne da ugovor ne proizvodi nikakve financijske obaveze za naručioca posla Bakira Izetbegovića, niti njegov kabinet. Time je Izetbegović prebacio svu odgovornost na Fadilu Memišević, a sam je angažirao Softića.

Povezani Članci

Na Vlašiću otvorena skijaška sezona

Volim Jajce

ODNOSI I POTPORA Plenković-Merkel: Hrvatska treba podržati BiH na EU putu

Volim Jajce

Svinje mogu biti pesimisti kao i ljudi

Volim Jajce
Učitavanje....