Volim Jajce
Aktualno Jajce Školstvo i obrazovanje TOP

UČENICI POBIJEDILI Neće se graditi bošnjačka škola u Jajcu

Odluka o izgradnji škole koja će raditi samo po bosanskom/bošnjačkom planu i programu u Jajcu neće biti provedena, dok bi od sljedeće školske godine u svim školama na području Srednjobosanske županije trebalo biti uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svjedočanstvima.

Odluka o izgradnji škole koja će raditi samo po bosanskom/bošnjačkom planu i programu u Jajcu neće biti provedena, dok bi od sljedeće školske godine u svim školama na području Srednjobosanske županije trebalo biti uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svjedočanstvima, potvrdili su Nezavisnim novinama iz resornog ministarstva.

To znači da je dalo velike rezultate razumno protivljenje podjelama srednjoškolaca iz Jajca, koji su prethodnih mjeseci dobili i medijsku podršku, te podršku šire javnosti.

“Borili smo se za to da se prava svih ispoštuju, a ne da nam se uskraćuju osnovna, među kojima je i zajedničko odrastanje”, kaže Tarik Šehić, jedan od učenika.

Katica Čerkez, ministrica obrazovanja SBŽ, rekla je kako ona ima informacije da će lokalna zajednica obustaviti tu odluku.

“Ta odluka bi trebala biti obustavljena, a do sljedeće školske godine pitanje jezika i nacionalne grupe predmeta u svim školama u SBŽ, kao i grbova i simbola, trebala bi biti uređena. Sada je kasno da se to mijenja, prošli su rokovi, a prema mojim podacima, lokalna zajednica zaustavlja proces implementacije planirane odluke”, potvrdila je Čerkez.

Edin Hozan, notorni načelnik općine Jajce, koga jučer novinari nisu dobili na telefon, ranije je rekao da je Ministarstvo obrazovanja SBŽ odgovorno za odluku o izgradnji škole koja će raditi samo po bošnjačkom planu i programu.

“Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti su 15 godina upućivali zahtjeve resornom ministarstvu da se ispoštuju njihova prava u pogledu učenja po bošnjačkom planu i programu u školama u kojima su većina i to bez ikakvih podjela i uskraćivanja prava drugoj djeci. To je identično zahtjevu djece koja su digla glas protiv podjela, a kojima sam ja dao podršku, jer dijelim njihovo mišljenje, kao i stav da se u svjedodžbama ne treba nalaziti ‘šahovnica’ koja je neustavno obilježje”, rekao je nacional-šovinistički Hozan, grubo uvrijedivši hrvatske nacionalne osjćaje.

Naime, šahovnica je uvredljiv naziv za hrvatski nacionalni grb.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Dobro je živjeti u Sarajevu. Dobro je imati firmu u Sarajevu. Dobro je biti u dobru sa Lutrijom BIH

Volim Jajce

Obrušava se velika stijena na cesti uz Plivsko jezero, mještani u strahu

Volim Jajce

U Jajcu svečano obilježena 29. obljetnica utemeljenja općinske organizacije HDZ BiH

Volim Jajce
Učitavanje....