Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska Jajce TOP Zanimljivosti

U NEDJELJU POČINJE ADVENT Posebnost adventa su i adventski vijenci

 

Ove nedjelje počinje advent, priprema za najradosniji kršćanski blagdan Božić. Katolici Božić slave 25. prosinca, a advent, od latinske riječi adventus (dolazak), služi im kao priprema za dolazak Isusa Krista.

Još u 4. stoljeću počelo je obilježavanje adventa. Tada je biskup Perpetuo iz francuskog Toursa uveo 40 dana posta koji je počinjao na dan svetog Martina 11. studenoga, a broj od 40 dana smanjio je papa Grgur Veliki i tako smo došli na današnje adventsko vrijeme.

 

Posebnost adventa su i adventski vijenci. Počeli su se koristiti još u doba antike. Vijenac je predstavljao simbol pobjede. Simbolizirao je borbu kršćana protiv tame i grijeha. Prvi adventski vijenac kakav danas poznajemo pojavio se 1838. godine u njemačkom Hamburgu, u domu za siromašnu djecu. Evangelist Johann Hindrich Wichern okupio je siročad i smjestio ih u jednu trošnu kuću koja je postala njihov novi dom. Želeći im uljepšati dane uoči Božića, napravio je veliki drveni vijenac i na njemu poslagao upaljene svijeće. Upalio ih je ukupno 24. To se djeci jako svidjelo pa su to odlučili ponoviti i kasnije.

 

adv_vije

Nakon 13 godina vijenac je ukrašavan grančicama zimzelenog drveća. Običaj se proširio po čitavoj Njemačkoj, zatim su ga prihvatili Europa, Amerika i svijet. Brojni će ove nedjelje u svojim domovima imati različite vijence na kojima će se nalaziti četiri velike svijeće. Prema riječima poznate cvjećarice Ivane Ćorluke, njezina cvjećarnica Magnolija preferira dva stila – prirodno i moderno kad su u pitanju adventski aranžmani i dekoracije.

 

e4e267bd09777cfe791f7c545238c979U

 

– Glavni motiv ove godine su nam orasi. Vodeći se svjetskim trendovima, vratili smo se prirodi i njezinim plodovima, a orasi su se nametnuli sami od sebe kao jedan od najpopularnijih orašastih plodova, posebice u ovo predbožićno vrijeme. Osim prirodnih motiva, na našim dekoracijama možete primijetiti i provlačenje ultramodernih materijala poput trapera, svile, stakla i metala. Odlučili smo spojiti nespojive detalje i rezultatima smo jako zadovoljni, kao i naši vjerni klijenti koji su već početkom predadventskog tjedna požurili kako bi “ulovili” najljepše dekoracije u našoj radnji. U potpunosti smo ignorirali vrišteće boje, umjetne materijale i “kineske” ukrase na našim ovogodišnjim dekoracijama, ističe poznata cvjećarica.

 

Vijenac simbolizira vječnost. Ove nedjelje na njemu ćete zapaliti prvu svijeću, znanu još kao proročka. Pali se u čast proroka koji su predvidjeli Kristovo rođenje i simbol su nade u dolazak Mesije. U ovom vremenu svećenici pozivaju na pomirbu, promišljanje, opraštanje grijeha i post kako bismo što spremniji i radosniji dočekali Isusovo rođenje.

 

 

Povezani Članci

Puštene u rad vjetroelektrane Mesihovina

Volim Jajce

IZGUBLJENO STRPLJENJE Sprema se generalni štrajk liječnika u Federaciji

Volim Jajce

Udruga navijača Uvijek vjerni održala sastanak u Jajcu (FOTO)

Volim Jajce
Učitavanje....