Volim Jajce
Aktualno

U Jajcu čovjek koji rukama posipa sol na cestu nazvan – mehanizacijom

Za zimsko održavanje cesta u općini Jajce, u razdoblju od 15.11.2016.-15.03.2017 zadužena su tri poduzeća.

Privatno poduzeće „Mukić Komerc“ d.o.o. je  za čišćenje i održavanje 82 kilometra lokalnih cesta dobilo od Općine Jajce ugovor u vrijednosti od 59 679,55 KM bez PDV-a, firma Komotin d.o.o. dužna je očistiti od snijega 69,2 kilometra ceste (Ugovor s Općinom Jajce u vrijednosti od 51 430 KM bez PDV-a), dok je za gradske ceste i dio cesta u prigradskim naseljima Prudi, Klimenta, Peratovci, Carevo Polje, Zgone i Vrbica zaduženo javno komunalno poduzeće „Čistoća i zelenilo“ d.o.o. Jajce.

U prva dva slučaja ugovori su dodijeljeni postupkom javnih nabavki, dok je u trećem slučaju Općina Jajce ugovor dodijelila na osnovu odluke Općinskog vijeća Jajce.

„Poduzeće je pored drugih poslova osposobljeno da vrši uslugu „čišćenje snijega i leda s kolnika i posipanje kolnika s ciljem sprječavanja poledica“ na svim gradskim ulicama ukupne dužine 18 km i dijelu prigradskih lokalnih puteva ukupne dužine 20,70 km“.(Zijad Mujak, akt broj 01-3034/16 od 08.09.2016.)

Navedena izjava sa potpisom direktora JKP „Čistoća i zelenilo“ Jajce, gospodina Zijada Mujaka bila je dovoljna da većina vijećnika starog saziva Općinskog vijeća Jajce zanemari upozorenja o potencijalnom kršenju Zakona o javnim nabavkama, te zimsko održavanje cesta povjeri komunalnom poduzeću za koje se znalo da ne posjeduje tehničke pretpostavke za kvalitetno obavljanje ovog posla. Podršku ovakvoj odluci, na sjednici održanoj sredinom rujna prošle godine dali su načelnik općine Jajce Edin Hozan i tadašnji vijećnici SDA, SBiH, Nikola Bilandžija (SBB), Mirsad Duranović (DF), Jozo Radovac (HSP), Josip Bošković (HDZ 1990) i predsjedatelj OV Jajce Mirko Ljubez (HNS).

Uz samu odluku, usvojen je program zimskog održavanja cesta u periodu od 15.11.2016.-15.03.2017. godine sa troškovnikom po kojemu se za ovaj posao planira izdvojiti 47.759,40 KM uz napomenu da je ovaj iznos baziran na rezultatima iz proteklog perioda, dok će stvarni iznos biti naknadno „utvrđen od strane subjekta nadležnog za nadzor“.

Neupitno je kako „čišćenje i razgrtanje snijega i leda s javnih gradskih površina i lokalnih putova te posipanje abrazivnim materijalom“ predstavlja komunalnu djelatnost koja se može povjeriti javnom poduzeću isključivo ukoliko poduzeće ispunjava uvjete u pogledu posjedovanja odgovarajuće opreme i sredstava za rad, odnosno ukoliko je u mogućnosti obavljati uslugu koja standardom i kvalitetom odgovora utvrđenoj cijeni.  Ovo je, uostalom, decidno  propisano Zakonom o komunalnim djelatnostima SBŽ/ŽSB. Istim Zakonom je navedeno da se u suprotnom, obavljanje komunalne djelatnosti „povjerava drugoj pravnoj osobi sukladno Zakonu o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine“.

Na čitateljima ostaje da prosude koji su motivi zbog kojih je načelnik općine Jajce inzistirao da se ovakvi poslovi dodijele izravno poduzeću za koje se u startu znalo da ne posjeduje ni najosnovnije strojeve za njegovo kvalitetno obavljanje.

Nedavna izjava direktora Mujaka kako je „sva raspoloživa mehanizacija sprema za prve snježne padavine“ bila bi duhovita kada bi se zanemarila činjenica da tu mehanizaciju zamjenjuju ljudi prisiljeni svoj kruh zaraditi ručno bacajući sol iz prikolice kamiona na 20 stupnjeva Celzija ispod nule:

Blaženka Vojnović/ Dnevnik.ba

Povezani Članci

DRŽAVA DA FBIH NE: Ako Bošnjaci ovako nastave oduzeti Federaciji ingerencije nad Herceg-Bosnom

Volim Jajce

Prijedlog HNS-a za promjenu izbornog zakona

Volim Jajce

BEZ DOGOVORENE VEĆINE Propao pokušaj konstituiranja Općinskog vijeća Jajce

Volim Jajce
Učitavanje....