Volim Jajce
Aktualno BiH TOP Turizam

“TURIZAM” OKOVAN ŽICOM Ovo je prvi arapski grad u BiH u koji je ulaz bh građanima zabranjen!

Sarajevo Resort Osenik prvi je arapski grad u BiH, u smislu da su vlasnici svih kuća Arapi a da je toku ljetne sezone ulaz građanima BiH zabranjen.

Ovo je prvo naselje u BiH zatvorenog tipa, ograđeno visokom ogradom i kapijom, s privatnim osiguranjem.

Trenutno se sastoji od oko 160 kuća i velikim brojem pratećih sadržaja, s velikim jezerom u sredini. U toku je izgradnja novih kuća i pratećih sadržaja.

Kako tvrdi sagovornik BiznisInfa, većina kuća je prodata a kupci su isključivo Arapi.resort2

Ovaj pravi mali grad, smješten u Tarčinu, sada je pust pa je svima koji dođu u određenom terminu dozvoljeno da uđu i da ga obiđu. No, tokom ljeta grad je bio pun Arapa, a Bosnaci nisu mogli ući u njega, osim onih koji u njemu rade, poput konobara, spremačica, osiguranja… Tako će biti i narednog ljeta.

 

 

„Vlasnici kuća su Arapi, i oni ne žele da se miješaju sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome niko ne ometa i čudno ih posmatra“, kaže naš sagovornik koji nas je zamolio da ostane anoniman.

Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osjećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovdje provoditi ljetne mjesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove.

resort1

Naš sagovornik ističe da su kuće prodavane po 150 do 160 hiljada eura, a da nisu ni bile nuđene na bh. tržištu, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, „nisu silazile s TV-a“.

Da je tako, pokazuje činjenica da se ove kuće nigdje u BiH nisu reklamirale, te da čak ne postoji ni internet stranica na bosanskom jeziku na kojoj se mogu naći bilo kakve informacije o ovom naselju, odnosno o prodaji ili iznajmljivanju kuća.

Jedina stranica je gulfdoo.com i ona je isključivo na arapskom jeziku.

Projekat izgradnje naselja koje će moći pružiti smještaj za 1.125 turista započeo je 2013. godine, a koštao je oko 50 miliona KM. Naselje je otvoreno u oktobru prošle godine.

Osenik tokom izgradnje

Osenik tokom izgradnje

I za nove kuće koje se grade navodno već postoje kupci iz Kuvajta.

Inače, nije najjasnije kako se prodaju kuće Arapima kada oni, kao fizička lica, ne mogu biti vlasnici nekretnina u BiH. Naš sagovornik ističe da je jedna od mogućnosti da se umjesto prodajnog ugovora potpiše ugovor o iznajmljivanju na deset godina, koji će kasnije biti iznova produžavan.

resort4Uz to, posebnim ugovorom se definira da kompanija ne može raspolagati kućom bez potpisa kupca (odnosno onog koji iznajmljuje kuću), čime se on osigurava da objekat ne može biti iznajmljen ili prodat trećem licu, i praktično postaje trajni vlasnik.

BiznisInfo je poslao upit kompaniji „Gulf Real Estate“ o tome koliko je objekata prodato, a koliko iznajmljeno i na koji period. No, odgovor nismo dobili.

 

(Autor: BiznisInfo)

Povezani Članci

NAKON CJELODNEVNE RASPRAVE: Hrvatska dobila novu Vladu

Volim Jajce

Jajce: Je li to džamija ili crkva?

Volim Jajce

TAD SU SE BRANILI DOMOVI, SAD SE BRANI IDENTITET Svečano otkriven spomenik poginulim braniteljima IV. bojne “Tihomir Mišić”

Volim Jajce
Učitavanje....