Volim Jajce
Aktualno

Trebinje: Radovi otkrili tajnu podzemnu prostoriju

Prizor polukružno zasvođenih podzemnih odaja zagolicao je maštu znatiželjnih građana, ali je odgovor koji je ubrzo stigao u Muzej Hercegovine doživljaj lišio svakog otkrivateljskog zanosa.

Pripremni radovi na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa “Centar” u krugu “Travunije” otkrili su prostranu, kamenom obloženu prostoriju nekoliko metara ispod zemlje. Prizor polukružno zasvođenih podzemnih odaja zagolicao je maštu znatiželjnih građana, ali je odgovor koji je ubrzo stigao u Muzej Hercegovine doživljaj lišio svakog otkrivateljskog zanosa.

Riječ je tek o podzemnoj cisterni za vodu koja je bila dio vojnog kompleksa “Sjeverni logor” izgrađenoga u vrijeme i za potrebe austrougarske vojne uprave, javlja Radio Trebinje.

Slične podzemne cisterne sa zalihama vode za potrebe garnizona pokazuju da u toj ustanovi imaju svi objekti vojne namjene u Trebinju i fortifikacije na isturenim pozicijama oko grada, koje Austro-Ugarska Monarhija 1882. godine počinje graditi na širem prostoru tada strateški važne, pogranične točke prema Crnoj Gori.

Inače, Trebinje se prvi put spominje u X. stoljeću kod Konstantina Porfirogeneta pod nazivom Tribunia, iz čega je izveden naziv Travunija.

Naziv Tribunia potječe od rimske riječi “tribunus” – vojni zapovjednik (tribunus militum ili tribunes cohortium). Otuda i naziv Travunija.

Povezani Članci

Uhićen bivši ministar policije R BiH

Volim Jajce

Hoće li Čović popustiti Izetbegoviću i obesmisliti hrvatsko pitanje u BiH?

Volim Jajce

Google uveo mogućnost provjere jesu li vijesti koje čitate – istine

Volim Jajce
Učitavanje....