Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Politika TOP

TKO JE OVDJE LUD? Načelnik općine Jajce pozvao izabrane vijećnike da preuzmu svoje obaveze

Nakon što se 13 vijećnika Općinskog vijeća Jajce obratilo Centralnoj izbornoj komisiji i zatražilo mišljenje za novonastalu situaciju u radu vijeća i o tome informisali i općinskog načelnika Edina Hozana, na jučerašnjem sastanaku sa predstavnicima političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću Jajce.

Načelnik općine Jajce  sazvao je sastanak sa ciljem da upozna predstavnike političkih partija sa trenutnim stanjem u općini i još jednom upozori na odgovornost i obaveze Općinskog vijeća i izabranih vijećnika na donošenje odluka.

Naime, općinski načelnik dostavio je OV na usvajanje ne samo nacrt budžeta općine za 2017. godinu i odluku o privremenom finansiranju Općine Jajce, nego i druge važne odluke za lokalnu zajednicu i sve stanovnike Jajca, kao što je, između ostalih i Program zajedničke komunalne potrošnje.

Iako zakon omogućava načelniku da, ukoliko vijeće ne usvoji budžet u roku od 90 dana od početka budžetske godine, proglasi budžet, stav načelnika Hozana je da je budžet kvalitetniji ukoliko u njegovom kreiranju učestvuju svi građani, a usvoji ga Općinsko vijeće.

Transparentnije je imati javne rasprave na kojima će predstavnici nevladinih organizacija, mjesnih zajednica, sportskih kolektiva, udruženja i zainteresiranih građana učestvovati u kreiranju budžeta općine, a ne da isti bude proglašen 31.3.2017. godine od strane načelnika općine.

Sve su ovo razlozi zbog kojih je načelnik Hozan još jednom predstavnicima partija koje ne žele preuzeti obaveze u Općinskom vijeću ukazao na potrebu rada i donošenja odluka koje ne smiju zavisiti od bilo kakvih političkih sporazuma, te pozvao izabrane vijećnike da preuzmu odgovornost koja im je povjerena i počnu sa radom i donošenjem odluka koje su životno važne svim građanima, bez obzira ko su i u kom dijelu općine žive.

Edin Hozan izrazio je nadu da će se oni vijećnici koji ne žele preuzeti vjećničke obaveze urazumiti i zanemarujući stranačke i političke interese preuzeti ulogu i obaveze vijećnika, te time odblokirati rad Općinskog vijeća Jajce.

Podsjećamo da načelnik općine ima obavezu i pravo tražiti od Općinskog vijeća da radi, a oni koji ne žele preuzeti svoje obaveze moraju znati da su odgovorni za stanje u kojem smo se našli.

Općina Jajce

Povezani Članci

PROPAO POKUŠAJ PRODAJE ZEMLJIŠTA ZA TRŽNI CENTAR “ŽELJEZNIČKA STANICA”: Pogledajte tko je sve bio zainteresiran

Volim Jajce

Kainovska ljubav brata Emira Hadžihafizbegovića

Volim Jajce

Načelnik svih građana

Volim Jajce
Učitavanje....