Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

TADIĆ: Zbog političkih okolnosti iznimno je važan moj izbor u Dom naroda

[quote]-Od ukupno 9 hrvatskih zastupnika dobio sam 5 glasova. Za nas je to bilo zaista prevažno s obzirom na ukupne političke okolnosti. Ovdje je došlo do raskola unutar bošnjačkog bloka, a to se vidjelo i prilikom samoga glasovanja, rekao je Ivo Tadić, izabrani izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH. [/quote]

Tadić je istaknuo da Hrvati po prvi put imaju 9 izabranih zastupnika u Skupštini ZDŽ. Napomenuo je da je njegov izbor u Dom naroda od iznimnog značaja s obzirom na trenutne političke okolnosti.

Podsjećamo, u izboru za jednog izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda PFBiH natjecale su se liste HDZ-a BiH i HNS-a, lista SDP-a i Naše stranke te lista DF-a tako da je ovakvim raspletom u Dom naroda otišao izaslanik koji ima legitimitet hrvatskog biračkog tijela za razliku od ostalih predloženih kandidata.

Raspad tzv. Bh. bloka u ZDŽ očekivan

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH ZDŽ u izjavi za HMS dotaknuo se i trenutne političke situacije u toj županiji kazavši da je raskol u tzv. Bh. bloku bio očekivan.

-Oni su trebali formirati vlast unutar ZDŽ, ali djelovanje 7 političkih stranaka otišlo je krivim smjerom. Mi smo i očekivali da oni taj proces ne mogu dovesti do kraja te smo danas ovaj dio oko izbora izaslanika u Dom naroda PFBiH završili, kazao nam je Tadić.

HDZ BiH i HNS ulaze u Vladu ZDŽ

Komentirajući izborni rezultat HDZ-a BiH i stranaka HNS-a u Ze-do županiji Tadić kaže da su zacrtani cilj ostvarili te da bi bez 3 izabrana zastupnika ovakva parlamentarna većina bila gotovo nemoguća.

“Za nas je bilo zaista prevažno i mi smo doista puno učinili prije samih izbora jer nam je cilj bio da imamo tri zastupnika. Ovo je prvi put da HDZ i HNS imaju tri zastupnika u Skupštini ZDŽ. Pošto parlamentarnu većinu čini 18 zastupnika bez ovakvoga rezultata vrlo bi teško sudjelovali u vlasti i ne bismo imali ovakvu parlamentarnu većinu”, rekao je Tadić za HMS.

Tadić napominje da slijede redovne procedure kako bi se stvorile sve pretpostavke za funkcioniranje nove parlamentarne većine.

“U predstojećem periodu očekujemo izmjenu rukovodstva unutar same Skupštine. Danas smo podnijeli inicijativu za izmjenu ispred Kluba Hrvata kada je u pitanju predsjednik hrvatskog Kluba te predsjedatelj i zamjenik predsjedatelja Skupštine”, istaknuo je Tadić.

Upitan koliko će HDZ BiH i HNS dobiti ministarskih pozicija u novoj Vladi ZDŽ Tadić kaže da će najvjerojatnije zadržati dva ministarstva. “Do sada smo imali Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija i najvjerojatnije ćemo ih zadržati”, rekao je Tadić.

 

HMS

Povezani Članci

MARIN LEOVAC, MATO JAJALO, FLORIJAN MATEKALO – Drugo vrijeme ista sudbina

Volim Jajce

Bošnjaci neće odustati od „sabura“, Hrvatima potrebna agresivnija politika

Volim Jajce

Hvala Vam

Volim Jajce
Učitavanje....