Volim Jajce
Aktualno BiH Izdvajamo Jajce Povijest

SVEČANO OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA JAJCA

Jučer je svečano obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Maestral” i oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

Program je započeo polaganjem vijenaca na spomen obilježju prvoj žrtvi domovinskog rata u Jajcu, Franji Ladanu Panceru, kod ulaza u HE Jajce II.

Uslijedilo je polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne iz Virovitice na Plivskom jezeru.

U 09:45 sati s mosta “kod Jožike” krenuo je mimohod na čelu s vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH, a iza njih članovi povijesnih postrojbi iz Jajca iz Stoca, vojnici s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Jajca, brojni gosti i građani Jajca.

Vojni orkestar je odsvirao himnu Bosne i Hercegovine, a nakon toga dr. Martina Grgić je otjevala himnu hrvatskoga naroda tijekom koje je s jajačke tvrđave razvijena zastava hrvatskoga naroda u BiH.

Nakon toga, na središnjem spomen obilježju u položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje.

Gvardijan jajački, fra Vinko Marković molio je opijelo kod središnjeg spomen obilježja za sve poginule branitelje.

Ispred udruge “13 rujan”, domaćina obilježavanja obljetnice, nazočnima se obratio Anto Brtan te im čestitao 25. obljetnicu oslobođenja kraljevskog grada Jajca.

General Stanko Sopta, ratni zapovjednik na pravcu napadnih djelovanja u kojima je oslobođeno Jajce, govorio je o samom tijeku operacije “Maestral” i postrojbama koje su sudjelovale u oslobođenju Jajca.

Poslije završetka službenog dijela programa obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja Jajca, mimohod je nastavljen do Župne crkve Uznesenja BDM gdje je u 11:00 sati služena Sveta misa. Misno slavlje je predvodio župni vikar fra Marinko Baotić uz koncelebriranje fra Vinka Markovića i fra Stipe Marčinkovića.

Udruga “13. rujan” Jajce upriličila je prigodni domjenak za sve goste i građane Jajca kod gradske sportske dvorane, koji je potrajao do kasnih večernjih sati.

Na stadionu Pijavice održana je završnica malonogomentnog turnira povodom 25. obljetnice. Prvo mjesto osvojila je ekipa “Radić Company”, a pokal i novčanu nagradu u iznosu od 3.500 KM uručio im je kandidat za načelnika općine Jajce, gosp. Anto Brtan.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca završena je spektakularnim vatrometom.

 

Volimjajce.com

Foto: Bare Pršlja i Tvrtko Zrile

 

Povezani Članci

Tender načelnik i pretender efendija

Volim Jajce

Karamatić: Podupirem Deklaraciju SDA, neka rade na 23 posto teritorija kojeg su imali prije Daytona što žele

Volim Jajce

Dva ambasadora pod istim krovom

Volim Jajce
Učitavanje....