Volim Jajce
Aktualno BiH

Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce održana je danas, 22.11.20219. u Domu kulture, povodom obilježavanja Dana državnosti BiH.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce održana je danas, 22.11.20219. u Domu kulture, povodom obilježavanja Dana državnosti BiH.

Brojni uzvanici, vijećnici i građani Jajca na ovaj su se način prisjetili 25. studenog 1943. i zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić gradu.

Skupu su se obratili načelnik Općine Jajce, g. Edin Hozan i Predsjedatelj Općinskog vijeća, g.Ivo Šimunović, a u prigodnom programu su sudjelovali učenici OŠ “13.rujan”, OŠ “Berta Kučera”, OŠ “Jajce Kruščica”, OŠ “Braća Jezerčić” , Glazbena škola “Jakova Gotovca” podružnica Jajce te članovi HKD “Napredak” i BZK “Preporod”.

“Najviše trebamo biti ponosni na naš narod ili ako hoćete narode, koji su vratili državnost Bosni i Hercegovini i još jednom je potvrdili da ravnopravno žive u Bosni i Hercegovini. Danas mi to slavimo… to obilježavamo i duboko sam ubijeđen da trebamo biti ponosni na nas same, na sve naše narode. U to ime svima vama mojim sugrađanima, Bosni i Hercegovini i širom svijeta čestitam Dan državnosti jedine nam Bosne i Hercegovine” – istaknuo je načelnik Edin Hozan.

Predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce u svom je govoru naglasio sljedeće: ” Danas se prisjećamo rezulucije u kojoj je istaknuto da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i hrvatska, i srpska, muslimanska, danas Bošnjačka…. Danas mi, na temelju povijesnih činjenica i dokumenta obilježavamo Dan državnosti, ali se pitamo je li tako u našoj državi kako je u rezoluciji zapisano 1943. godine. Dolazim iz naroda koji je i po rezoluciji jasno definiran, po Daytonskom sporazumu jasno definiran, a znamo kako na državnoj razini nemamo svog člana Predsjedništva. Vjerujem kako oni koji su za to zaslužni, to više nikad neće uraditi. Vjerujem da je pravda u našoj državi, ta pravda koju trebamo živjeti… – a sebi trebamo u obvezu uzeti da je ova država, od Kulina bana, do današnjeg dana, da je i naša država.”

Voditeljica progrmaa  posjetila nas je na našu Bosnu

Bosna se prvi put spominje u X. (desetom) stoljeću u spisima Bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta kao mala zemlja. Vremenom je Bosna jačala i iznjedrila je brojne poznate vladare. Najpoznatiji bosanski ban je Kulin koji je vladao od 1180. do 1204. godine. On je potpisao trgovački sporazum s Dubrovačkom republikom. Taj sporazum danas nam je poznat kao Povelja Kulina bana.  Poznato je da je Bosna bila i kraljevina. Prvi bosanski kralj je Tvrtko I. Kotromanić koji je Bosnom vladao u 14. stoljeću. A posljednji bosanski kralj je bio Stjepan Tomašević. Okrunjen je papinom krunom u studenom 1461. godine u crkvi svete Marije u Jajcu i to je bilo međunarodno priznanje Bosne.

Granice današnje Bosne i Hercegovine nastale su Karlovačkim mirom 1699.godine te  Požarevačkim mirom 1718. godine.

Na Berlinskom kongresu 1878. godine Bosna i Hercegovina je oduzeta Osmanlijama i pripojena  je Austro-Ugarskoj.

Na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a i drugom zasjedanju AVNOJ-a priznate su granice koje je potvrdio Berlinski kongres.

ZAVNOBiH
Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH je najviše zakonodavno tijelo Narodno-oslobodilačkog pokreta u BiH.


-Odluke ZAVNOBiH-a, kao zalog bosanskohercegovačke državnosti i danas su temelj i obaveza za sve nas, nit koja nas veže i obavezuje da čuvamo i poštujemo višestoljetni identitet Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog društva. Jer taj identitet je odrednica svih nas.

-Trebamo biti ponosni što je Jajce, kraljevski grad, simbol postanka i opstojnosti bosanskohercegovačke državnosti. Ponekad nam nedostaje kolektivne svijesti koja bi nas upozorila da je Bosna i Hercegovina domovina svih nas, kolijevka u kojoj su odrastale različite nacije, vjere, kulture i običaji, te da je nedopustivo dokidati drugima i drugačijima pravo na dostojanstven, u slobodi stvoren život.

-25.11.1942. na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Republike BiH u jugoslavenskoj federaciji, s povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Zakonom o proglašenju 25.11. Danom državnosti Bosne i Hercegovine, određeno je da je 25.11. Dan državnosti BiH.

volimjajce.com

Povezani Članci

“Invazija ljubavi na Jajce”: Aktivisti čiste, uređuju, grade…

Volim Jajce

BOD 14,31 UMJESTO 13,60 -Odobreni amandmani hrvatskih izaslanika koji mijenjaju predloženi zakon o MIO

Volim Jajce

558. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića

Volim Jajce
Učitavanje....