Volim Jajce
Aktualno BiH Priroda i ekologija TOP

JAJCE NIJE IZNIMKA: Sve češće bespravno u FBiH uništavaju zelene površine i pretvaraju u parkirališta

U mnogim se gradovima na štetu gradskih zelenih površina grade drugi objekti, a ova oblast je u integraciji županijskih resornih ministarstava.

Svi smo svjedoci, na neki način i akteri stihijskog korištenja prostora, vrlo često i na štetu gradskih zelenih površina.

Najčešće je to posljedica nedostatka planskih dokumenata, posebno zoning planova, regulacijskih planova i urbanističkih projekata te nedovoljnog inspekcijskog nadzora nad izvođenjem zahvata u prostoru”, pojasnio je ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić.

Dodao je kako bi trebalo više računa voditi o zelenim površinama, površinama za rekreaciju i za potrebe stanovništva, a posebice djece. Stanovnici, odnosno korisnici prostora narušavaju zelene površine, bespravno, kako bi ih pretvorili u parkiralište jer i takvih površina nedostaje u gradskim jezgrama.

Postoje normativi, standardi i pravila strukture koji predviđaju određen broj kvadrata zelenila po stanovniku, kao i i broj parkirališnih mjesta po stanovniku, ali se to uopće ne poštuje. S druge strane urbanizacija može tražiti nova pravila i uređene odnose”, kazao je ministar Martić.

Gradnja na zelenim površinama je jedino moguća ako se javna površina pretvori u građevinsko zemljište.

(večernji.ba)

Povezani Članci

ŠAPTAČICA 5+ Sjednica Općinskog vijeća u Zavidovićima hit na internetu

Volim Jajce

Predstavnici stranaka s Mogherini: Dijalogom ići naprijed, prošlost ostaviti iza sebe

Volim Jajce

Pismo vojnika HVO-a: Rekao sam kćeri da će ovo biti najtužniji Božić do sada, ali ustati ćemo poput Feniksa

Volim Jajce
Učitavanje....