Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Školstvo i obrazovanje TOP Županija Središnje Bosna

Središnja Bosna uvodi obvezno predškolsko obrazovanje

Srednjobosanska županija će se pridružiti većini drugih županija u kojima su zakoni usuglašeni s Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju. Tako će biti stvoreni formalni preduvjeti za uvođenje obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu.

U zemlji koja ima vrlo mali broj djece s predškolskim odgojem i obrazovanjem, visoku stopu siromaštva i neuposlenosti, uvođenje ovakvog programa mora postati prioritet, a ulaganje u predškolstvo mora biti sustavno i mora se smatrati jednim od najznačajnijih dugoročnih ulaganja i jedan od načina borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti u Bosni i Hercegovini”, stav je Agencije za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje u Bosni i Hercegovini, piše Drukčiji radio.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a poručuju kako u novom zakonu o predškolskom obrazovanju nije značajno samo uvođenje obveznog predškolskog odgoja, već se daje na važnosti samom predškolskom obrazovanju kao bitnom segmentu cjelokupnog odgoja i obrazovanja.

Prema njihovim podacima, samo 10% djece predškolskog uzrasta je obuhvaćeno nekim vidom institucionalnog obrazovanja, što je poražavajuća informacija. Predškolskim obrazovanjem bit će teško obuhvatiti svu djecu budući da na području Srednjobosanske županije djeluje 16 predškolskih ustanova, javnih i privatnih koje nemaju dovoljno prostornih kapaciteta da prihvate par tisuća djece koliko bi trebalo biti uključeno u obvezni predškolski odgoj i obrazovanje, a nedostaje i obrazovanog kadra u ovom polju.

Mislim da se prilikom provedbe ovog Zakona prednost treba dati vrtićima, ali kada su u pitanju ruralna područja, to je malo teže zbog nepostojanja vrtića, pa je i shvatljivo da se obvezno predškolsko obrazovanje povjeri osnovnoj školi u tom mjestu. U svakom slučaju, bilo koji oblik predškolskog obrazovanja će imati veliki učinak, posebice u pogledu socijalizacije djece”, kazala je Ljubica Matošević, ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtić “Novi Travnik”.

U županijama u kojima je zakon usklađen s Okvirnim zakonom o predškolskom obrazovanju nedostatak financijskih sredstava identificiran je kao problem i navodi se kao jedan od najvažnijih razloga za odgađanje provedbe zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u cijeloj BiH.

U Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a provođenje obveznog predškolskog obrazovanja ići će na teret Županije. Poručili su kako očekuju da novi Zakon stupi na snagu do ožujka, kako bi se do početka sljedeće školske godine mogao početi provoditi i u praksi.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Karamatić svim županijama/kantonima poručio: Migrante šaljite u Sarajevo, oni su ih zvali

Volim Jajce

ZIMSKA TURISTIČKA SEZONA U SKI-CENTRU „RANČA”

Volim Jajce

Monodrama “Ja sam dama” sutra u Domu kulture

Volim Jajce
Učitavanje....