Volim Jajce
Aktualno EU Svijet TOP Zanimljivosti

Slika Travničanina Miroslava Ferića na repu poljskog MiG-29

Travničanin Miroslav Ferić, ratni pilot poljske 303. lovačke eskadrile Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Velike Britanije, nije zaboravljen u Poljskoj i njegova slika istaknuta je na avionu MiG-29 Ratnog zrakoplovstva Poljske.

Ferić je rođen u Travniku 1915. godine od majke Poljakinje i oca Hrvata. Kada mu je otac poginuo majka je odlučila da se sa djecom vrati u Poljsku gdje je Miroslav i odrastao i postao pilot Poljskog ratnog zrakoplovstva.

Kada je počeo Drugi svjetski rat Miroslav sa svojim kolegama prelazi u Francusku, a zatim u Veliku Britaniju gdje skupa sa pilotima sunarodnicima formira 303. lovačku eskadrilu koja je prema navodima povjesničara imala vrlo važnu, po nekima i presudnu ulogu, u obrani Velike Britanije od, tada u zraku znatno nadmoćnije, “Luftwaffe”.

Eskadrila koju su činili poljski piloti nazvana je “Kościuszko” po imenu poljskog vojnog inženjera i vojskovođe bila je jedna od 16 eskadrila Kraljevskog zrakoplovstva i s prva nije bila dobro opremljena, no sa dobrim učinkom dobili su i bolju opremu te su u samo šest sedmica uspjeli oboriti 126 nacističkih lovaca.

Poginuo je u veljači 1942. godine tijekom leta u britanskom Spitfire lovcu iz kojeg, kako se navodi u Wikipedia enciklopediji nije mogao da se katapultira. Proglašen je jedanaesti najbolji poljski pilot as po broju zračnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu.

Suvremeno Poljsko zračnoplovstvo čuva sjećanje na svoje ratne veterane i kao što se vidi na slici ovaj poljski MiG-29 krasi slika bosanskog Hrvata Miroslava Ferića.

(klix.ba)

Povezani Članci

“A I DA IMAM, ODAKLE MI” Štednja građana BiH u bankama premašila 10 milijardi KM!

Volim Jajce

Sin Sefera Halilovića: Božo Ljubić ugrožava sigurnost BiH

Volim Jajce

Zašto Sarajevo danas zaboravlja sve što se događalo u ljeto 1995.?

Volim Jajce
Učitavanje....