Volim Jajce
Aktualno Zanimljivosti Zdravlje

Rusi tvrde da su našli lijek za rak

Ruski znanstvenici tvrde da su, u suradnji sa europskim kolegama, pronašli način da istovremeno dijagnostikuju i liječe rak, a nova metoda podrazumjeva korištenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje stanica raka uz pomoć ultrazvuka.

Pri tom, liječenje novim metodom ne bi štetilo zdravim stanicama, prenosi Sputnjik.

“Pronašli smo ’blaži‘ režim terapijskog djelovanja na stanice raka, koji ne dovodi do masovnog uništavanja stanica, ali sudeći po svemu, dolazi do uništenja prije svega unutarstaničnih organela nanočesticama”, kaže Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog sveučilita “Lomonosov”.

On ističe da ova metoda dovodi do jačeg terapeutskog efekta.

Fizičari, kemičari, biolozi, pa i nanotehnolozi su posljednjih godina počeli razvijati nove metode za obavljanje kirurških operacija i terapija, koje se izvode bez otvaranja tijela i nanošenja ozljeda tkivima i organima, navodi Sputnjik.

Na primjer, stručnjaci su razvili čestice koje se uvode u tumor, a zatim zagrijevaju pomoću lasera, što uništava rak, a ne šteti zdravim stanicama, dok slično djeluje i genska terapija i specijalni lijekovi koji sputavaju rast krvnih žila i tumora i tako “guše” stanice raka.

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka, sada su stvorili posebne nanočestice od silicijuma, obložene specijalnim sastavom polimera, koji se mogu istovremeno koristiti i za izučavanje i za “ubijanje” raka, uz pomoć ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u liječenju raka, kažu znanstvenici, dosad je bio taj što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbiraju često djeluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore već i zdrave stanice. Osim toga, takve nanočestice se veoma brzo rastvaraju u organizmu, što ne dozvoljava znanstvenicima da ih izuče zbog njihove nedugovječnosti i toksičnosti.

Ruski stručnjaci sa “Lomonosova” sada su riješili taj problem, i to tako što su nanočestice od poroznog silicijuma obložili slojem dekstrana, biopolimera iz molekula glukoze.

Takve čestice, kako ističu biolozi, ne samo da se sporije razlažu u usporedbi s njihovim “golim” pandanima nego i svijetle kada se ozrače ultraljubičastim zracima, što omogućava da se tkiva i stanice izučavaju.

Ove čestice znanstvenici su ispitali na kulturama stanica raka na ljudskom grkljanu, i to tako što su ga zračili ultrazvukom u prisustvu i odsustvu nanočestica. Eksperimenti su pokazali da “čist” ultrazvuk ne djeluje na stanice raka, dok ih u kombinaciji sa nanočesticima pažljivo ubija.

Osim toga, te nanočestice, kako ističu znanstvenici, mogu se koristiti za dostavu lijeka i drugih molekula u zdrave stanice ili stanice raka. Zagrijavanje pomoću ultrazvuka ili radio-valova će, kako navode, molekule lijeka učiniti pokretljivijim, a samim tim to će ojačati njihovu efikasnost, zaključuje Sputnjik.

 

Bljesak.info

Povezani Članci

Pustoš moga ognjišta

Volim Jajce

GENERALE, BILO JE ČASNO BORITI SE S TOBOM

Volim Jajce

Recimo to već jednom, Hrvati u BiH su žrtve koje hrane svoje nasilnike

Volim Jajce
Učitavanje....