Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

ROMAN FILIPOV POSTAO JE SVJETSKI HEROJ: “Pali ruski pilot ubio dvojicu terorista pa sebe” / VIDEO

Svjetski mediji slave heroja ruskog pilota koji se sam ubio u Siriji, nakon što su mu pobunjenici oborili avion, te je na taj način izbjegao da ga džihadisti zarobe. On se naime raznio granatom i uz poklič “Ovo je za vas momci”. I dok svjetski mediji prenose sve to uz video materijal zagrebački Index cijeli događaj pojašnjava koristeći riječ “navodno” čak četiri puta u tekstu. Ruski pilot tako se “navodno” ubio. Čega se boji Index nije baš najjasnije.
Posljednje riječi Romana Filipova bile su: “Ovo je za vas momci.”. Potom se raznio bombom.
Njegov avion Suhoj-25 oboren je iznad Idliba, sirijske pokrajine pod kontrolom pobunjenika među kojima dominira bivša sirijska podružnica al-Kaide, kasnije poznata kao Džabat al-Nusra, a sad kao Hajat Tahrir al-Šam.
Borci ove džihadističke frakcije pobunjenika navodno su oborili ruski avion, namijenjen za zračnu podršku izbliza, u subotu nepoznatim oružjem.
Preživio obaranje pa se ubio da ne bude zarobljen
Filipov je preživio obaranje iskačući iz kokpita, ali je, prema prvim vijestima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, ubijen u naknadnoj borbi. Prema ovoj posljednjoj verziji događaja, Filipov je ipak sam sebi oduzeo život kako ga džihadisti ne bi zarobili.
Pilot je, prema izvještavanju ruskih medija, javio svojim nadređenima da je pogođen raketom prije nego je iskočio, prenosi BBC koji napominje da ne može neovisno potvrditi ovu vijest.
U međuvremenu je i ruski Youtube kanal War Journal Channel objavio snimku njegovih posljednjih trenutaka, na kojoj se vide sirijski pobunjenici u borbi s pilotom koji na kraju detonira bombu. “Njegov glas se čuje: ‘Ovo je za vas, momci’”, stoji u opisu videa.
Ruska TV Zvezda, koju kontrolira rusko ministarstvo obrane, izvijestila je da je pilot posthumno odlikovan medaljom Heroja Rusije, poznatom i kao Zlatna zvijezda.
Sirijski režim uz intenzivnu potporu ruske avijacije u prosincu je pokrenuo veliku ofenzivu u Idlibu, posljednjem velikom uporištu antirežimskih pobunjenika. Zračni napadi samo su pojačani nakon obaranja ruskog Suhoja-25. U nedjelju je, prema izvještajima s terena, u bombardiranju ubijeno 20 ljudi.
U isto vrijeme devetoro ljudi u gradu Sarakibu završilo je u bolnici zbog teškoća s disanjem nakon eksplozije bombe za koju očevici vjeruju da je bila napunjena klorom. To je samo posljednji u nizu navodnih napada kemijskim oružjem od strane sirijskih snaga, potkrijepljenih izvještajima očevidaca, spasioca i liječnika, snimkama, kao i forenzičkim dokazima prema kojima je i posebno tijelo UN-a donijelo zaključak da sirijski režim vrši kemijske napade nad vlastitim građanima.

 

Povezani Članci

Grmoja:“Kako je moguće da za zločine u Središnjoj Bosni nitko nije odgovarao?”

Volim Jajce

Matrica djelovanja neprijatelja hrvatskog naroda – izazovi incident pa ga onda dobro reklamiraj

Volim Jajce

USKORO REZULTATI AKCIJE Služba za poslove sa strancima u BiH provodi akciju “Nekretnina”

Volim Jajce
Učitavanje....