Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

REPUBLIKA SRPSKA Parovima za vjenčanje 500 maraka od općine

Parovi koji u Ljubinju, Nevesinju i Bileći stanu na “ludi kamen” od ovih općina će dobiti po 500 KM, dok onima koji sudbonosno “da” izgovore u Kneževu ili Kalinoviku slijedi dar od 300 maraka. Kako bi zaustavile odlazak stanovništva u druge gradove i povećale natalitet, pojedine općine u RS-u izdvajaju novac za svaki sklopljeni brak.

Uglavnom, riječ je lokalnim zajednicama s manjim brojem stanovnika, dok su bračni parovi u gradovima i većim općinama uskraćeni za ovaj oblik potpore. Iz Općine Ljubinje, gdje se ova praksa primjenjuje već godinama, kažu kako, osim Ljubinjaca, brak u ovom mjestu sve češće sklapaju njihovi “susjedi”, piše Glas Srpske.

– Novac za sklapanje braka počeli smo davati prije nekoliko godina kako bismo spriječili odlazak stanovnika i povećali natalitet. Do samog uvođenja ove stimulativne mjere u Ljubinju je bilo vrlo malo brakova i novorođenčadi. Međutim, mjere su urodile plodom i sad mnogi žele sklopiti brak u Ljubinju, rekli su iz ove općine koja stanovnike iz drugih općina časti s 300 KM. I u općini Bileća povećan je broj sklopljenih brakova. – Ne možemo sa sigurnošću tvrditi je li to posljedica tih naknada ili ne, ali je Općina ostvarila cilj, rekli su iz ove općine. Iako se u općinsku blagajnu Kneževa već neko vrijeme ne sliva dovoljno novca, načelnik ove općine Goran Borojević kaže kako će za potporu formiranju obitelji novca uvijek biti.

– U proteklom razdoblju bilo je problema kad je riječ o isplati ovog novca, ali će to uskoro biti riješeno. Za svaki sklopljeni brak Općina će izdvajati 300 KM, a toliko dobiva i svako novorođenče, rekao je Borojević. Ove stimulativne mjere uvela je i Općina Kalinovik, a bračni parovi dobivaju od 250 do 300 KM, što ovisi o broju sklopljenih brakova tijekom godine. Iz ove Općine dodaju kako je naknada za novorođenčad 500 KM. Međutim, u Banjoj Luci, Prijedoru i Doboju, kao i u mnogim drugim lokalnim zajednicama, bračni parovi nemaju ovu vrstu potpore, ali postoje druge stimulativne mjere.•

Vecernji.ba

Povezani Članci

INTERVJU: Dr. STIPAN JEZERČIĆ -kandidat za načelnika općine Jajce

Volim Jajce

Jačati saradnju medijske i pravosudne zajednice

Volim Jajce

Promovirana prva monografija o hrvatskim logorašima u BiH

Volim Jajce
Učitavanje....