Volim Jajce
Aktualno Jajce Opcinsko vijece

Propao novi pokušaj konstituiranja Općinskoga vijeća Jajca

Danas je održan nastavak konstituirajuće sjednice Općinskoga vijeća Jajca na kojoj se trebalo izabrati Povjerenstvo za izbor i imenovanja, te predsjedatelj i zamjenik predsjedatelja OV Jajce.

Podsjećamo da je prošla sjednica (12.02.) prekinuta nakon što prijedlog Saveza SDA, S BiH i A SDA, te HDZ 1990. za  Povjerenstvo za izbor i imenovanja nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu (13 vijećnika).

Između ove dvije sjednice održano je više sastanaka predstavnika političkih stranaka s ciljem rješavanja ove političke krize, ali Koalicija okupljena oko SDA i HDZ 1990. nisu pokazali volju za dogovor te su ostali na svojim ranijim pozicijama oko izgleda buduće većine u Vijeću, unatoč tomu što za to nemaju potrebnu većinu.

HDZ BiH na jednom je od sastanaka predložio da sve političke stranke koje imaju svoje vijećnike u Vijeću participiraju u vlasti, sukladno izbornom rezultatu, i da na taj način preuzmu i dio odgovornosti za buduće funkcioniranje općinskih javnih poduzeća i ustanova. Ovaj prijedlog čine se kao jedino moguće rješenje u ovom trenutku kako bi se konačno konstituirala općinska vlast i kako bi izabrani vijećnici mogli početi raditi posao za koji su im građani Jajca dali povjerenje. Na današnjoj sjednici postalo je jasno da Savez okupljen oko SDA i HDZ 1990. ne pristaju na ovakav prijedlog, što je u konačnici dovelo do toga da i ova sjednica bude prekinuta.

Na otvaranju današnje sjednice predsjedatelj OV iz prošlog saziva, g. Ivo Šimunović ponovio je prijedlog svoje stranke za široku koaliciju, te je naglasio da je današnja sjednica sazvana u nadi da će se dogoditi dogovor, ali i da se ne bi nekoga (kao što je to ranije često bio slučaj) optuživalo za opstrukcije.

Predsjednik Kluba vijećnika Saveza, g. Mevzudin Duranović kazao je da Savez nije bio za sazivanje današnje sjednice Vijeća, kao i neke druge stranke (HDZ 1990.), i da za to nije bilo potrebe dok netko ne osigura potrebnu većinu u vijeću. Kazao je da je Savez spreman ponuditi svoje prijedloge za Povjerenstvo za izbor i imenovanja, ali da se to ne shvati kao potpora inicijativi da sve stranke uđu u vlast.

Vijećnik Saveza za bolju budućnost (SBB), g. Seđad Muhić predložio je da se HDZ BiH i HDZ 1990., kao dominantne stranke iz hrvatskoga naroda u Jajcu, dogovore tko će biti novi predsjedatelj Vijeća i da uzmu koliko im je potrebno vremena da naprave takav dogovor. Naglasio je da je ovo najbolji način deblokade rada Vijeća, jer ima dojam da se blokade događaju upravo zbog imenovanja predsjedatelja Vijeća.

Vijećnik HDZ BiH i njihov kandidat za predsjedatelja Vijeća, g. Josip Topić kazao je da HDZ BiH nije odgovoran za ovakvo stanje u Vijeću i da se treba pričekati formiranje jasne većine kako bi se krenulo u dalje procese.

Vijećnik SDP BiH, g. Nazif Kahrić pozvao je sve vijećnike na moralnu odgovornost prema biračima koji su ih izabrali, ali i zbog važnih odluka koje treba donijeti u skorije vrijeme. Istaknuo je da još uvijek nije usvojen Proračun općine Jajce, a da je također potrebno i izjašnjavanje Vijeća o novom Prostornom planu Kantona središnja Bosna.

(op. ur. Gosp. Kahrić je u potpunosti u pravu kada je spomenuo Prostorni plan. Ovo bi mogao biti i ključni razlog zbog čega SDA odugovlači s uspostavom vlasti, jer bi Općinsko vijeće u narednih mjesec dana ili manje trebalo raspravljati o njegovom prijedlogu. Poznato je da su u Jajcu planirane mnoge mini-hidroelektrane (navodno 17 prema ovom Prostornom planu, a čini se da ni investitori, s kojima je predsjednik SDA i načelnik blisko povezan, nikako nisu odustali od namjere izgradnje dvije MHE na Plivi, bez obzira na velike proteste građana. Zato bi i ovo trebao biti dodatni imperativ da se Vijeće što prije konstituira kako se neke stvari ne bi “provukle ispod radara” ili po narodski “ispod žita”).

Poslije rasprave uslijedili su prijedlozi za izbor Povjerenstva za izbor i imenovanje. Sve političke stranke koje sudjeluju u radu Vijeća, osim SBB, predložile su po jednog kandidata. Za razliku od prošle sjednice, kada je SDA predložila sve kandidate za ovo Povjerenstvo i  nije dobila potrebnu potporu, predloženi kandidati su prihvaćeni. Za predsjednicu Povjerenstva izabrana je Dragica Lukić (HDZ BiH), a članovi su Fikret Čančar (SDA), Edina Kurt (SDP), Josip Lučić (HDZ 1990.) i Esma Bešlić (Narod i pravda).

Potom su uslijedili prijedlozi za predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja Općinskog vijeća. HDZ BiH predložio je Josipa Topića za predsjedatelja, ali nije preložio zamjenika nadajući se do zadnjeg trenutka da će biti prihvaćen njihov prijedlog o zajedničkom nastupu svih stranaka i da će HDZ 1990. ponuditi svoga kandidata za zamjenika predsjedatelja. Kako se to nije dogodilo, odnosno kako niti jedna druga stranka nije imala prijedloge za predsjedatelja i zamjenika, donesena je odluka o prekidu sjednice.

Pojedini vijećnici zahtijevali su nastavak razgovora s ciljem postizanja dogovora kako bi se nastavak ove sjednice mogao zakazati što prije.

 

Volimjajce.com

foto: jajceonline.com

Povezani Članci

KLIZNA SITUACIJA Hrvat za deset maraka

Volim Jajce

SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH BISKUPA I EPISKOPA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ‘Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda’

Volim Jajce

DODIK: Sarajevo smatra da su nametanjem Komšića dobili “autorska prava” nad Hrvatima i da im mogu određivati što smiju misliti

Volim Jajce
Učitavanje....