Volim Jajce
Aktualno

Priopćenje za javnost iz Koalicije „Zajedno za bolje sutra Jajcu“

Priopćenje za javnost iz Koalicije „Zajedno za bolje sutra Jajcu“

Dana 10.03.2017.godine u zgradi Općine Jajce u uredu Predsjedatelja Vijeća, a na Javni poziv Vijećnika SDA, SBB, SBiH koji je upućen građanima i drugim vijećnicima Općinskog vijeća Jajce, održano je „okupljanje s građanima“, koje je za cilj imalo „pokrenuti procese u Općinskom vijeću i omogućiti građanima da budu informirani o stanju u Vijeću“.
Navedeno okupljanje čak ima i elemente osnovnog oblika izravne demokracije, gdje su se „sijede glave“ okupljale na gradskom trgu radi donošenja bitnih odluka, ali kako ovo „druženje s građanima“ nije imalo za cilj donošenje nikakvih odluka, skloniji smo njegovom kategoriziranju u neformalni oblik „pučkog druženja“, gdje su građani pozvani samo eto da budu pozvani.
Bez obzira na karakter navedenog skupa, vijećnici Koalicije „Zajedno za bolje sutra Jajcu“ aktivno su sudjelovali na istom, štoviše, u ured Predsjedatelja vijeća došli su spremni odgovoriti znatiželjnim građanima na sva pitanja vezana uz konstituiranje vlasti u Općini Jajce, ponuditi im svoja rješenja i stavove te razjasniti trakavicu koja se stvorila nakon lokalnih izbora. Osim spremnosti na odgovaranje građanima, vijećnici Koalicije na „pučko druženje“ došli su i s pitanjima za organizatore, koja im ponovno upućuju jer na iste im nije odgovoreno: Tko se sjetio pozvati „građane“ u ured namijenjen Predsjedatelju Općinskog vijeća? Ima li taj „netko“ ime i prezime ili se sakrio iza „Saveza? Tko ima pristup navedenom uredu? Znači li to da bilo tko od nas sutra može sazvati sastanak folklornog društva ili društva prijatelja prirode u uredu Načelnika Općine Jajce? U koje svrhe netko koristi javni prostor? Otkud nekom pravo degradirati propise kojima je uređeno korištenje javnih institucija? Puno pitanja, nigdje odgovora.
Navedeni skup uveličale su i kamere televizije TV KISS, što je u redove organizatora skupa unijelo velike nemire, iz nama nepoznatih razloga, pa su im pokušali zabraniti pristup, što smo smatrali apsurdnim i inzistirali na činjenici da skup ostane do kraja javan i dostupan svima i preko malih ekrana. Ako je bit skupa upoznati građane s političkim procesima u našoj općini, čemu onda otpor i zabrana javnog snimanja? Nije valjda da se nešto treba sakriti?
Sam skup protekao je u nadglasavanju koje je samo sebi bilo svrha, jer nije da je netko slušao pitanja građana, a kamo li da je bio spreman odgovoriti na njih. Prebacivala se krivnja za nekonstituiranje lokalne vlasti, ponavljale fraze i nekakvi „omjeri“ koje znaju i ptice na grani, mazale oči nekolicini prisutnih građana. Ukratko, jeftino politikanstvo.
Ovim putem želimo objasniti svim građanima Općine Jajce da je Koalicija „Zajedno za bolje sutra Jajcu“ spremna za suradnju sa svim političkim subjektima koji žele raditi na dobrobiti svih žitelja naše općine, a na temeljima rezultata posljednjih lokalnih izbora. Konstituiranje Općinskog vijeća Jajce može se izvršiti samo i jedino na način reguliran Statutom Općine Jajce i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća. Ni jedan od ta dva opća akta ne predviđa „pučke“ niti bilo kakve neformalne skupove gdje se odluke donose aklamacijom (vikanjem) prisutnih. Uostalom, zar nas ništa nije naučila nedavna blamaža na državnoj razini gdje se nekolicina „sijedih glava“ sastala negdje na ledini i donijela odluku u ime najviše državne institucije?

Povezani Članci

SELEKTIVNA PRAVDA EL BOSNE: Kako je moguće da ovaj deklarirani džihadist nikada nije optužen?

Volim Jajce

Televizija Herceg Bosne počela s emitiranjem programa

Volim Jajce

Hrvati su u BiH opstali i u gorim vremenima

Volim Jajce
Učitavanje....