Volim Jajce
Aktualno Jajce Opcinsko vijece

Priopćenje za javnost HDZ BiH o dosadašnjim aktivnostima na konstituiranju Općinskoga vijeća

Na redakcijski mail dobili smo priopćenje za javnost HDZ BiH, koje prenosimo u cijelosti…

 

Općinski odbor Jajce

Broj: 12/2021

Jajce, 12.03.2021. godine

 

 PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

o dosadašnjim aktivnostima na konstituiranju Općinskoga vijeća

 Uzimajući u obzir da je od održavanja lokalnih izbora u Jajcu prošlo skoro četiri mjeseca, a od objave konačnih rezultata izbora skoro tri, kao i činjenicu da još uvijek nije konstituirano Općinsko vijeće, dužni smo upoznati javnost o dosadašnjem tijeku aktivnosti političkih stranaka koje su na prošlim lokalnim izborima dobili povjerenje građana, a samim time obvezu i odgovornost za uspostavu efikasne zakonodavne vlasti u našoj općini.

HDZ BiH, kao stranka koja je dobila povjerenje više od 80% hrvatskih birača koji su izašli na izbore, bila je spremna odmah po objavljivanju rezultata izbora krenuti u pregovore s političkim strankama i konstituirati Općinsko vijeće kako bi ovo zakonodavno tijelo blagovremeno moglo usvojiti Proračun općine Jajce za 2021. godinu i pokrenuti niz drugih aktivnosti od iznimnog značaja za našu općinu i sve građane Jajca.

Kako je relativni pobjednik posljednjih lokalnih izbora Savez okupljen oko stranke SDA (osvojenih 10 mandata), uključujući i pobjedu na izborima za načelnika općine, sukladno ustaljenim demokratskim praksama, očekivali smo njihovu inicijativu za što brže formiranje zakonodavne vlasti i nastavak rada na započetim projektima.

Međutim, prvi sastanak pregovaračkih timova Koalicije „Zajedno za bolje Jajce“ (osvojenih 8 mandata) i Saveza okupljenog oko SDA dogodio se tek 07.01.2021. godine, ali bez konkretnih inicijativa za formiranje vlasti. Uslijedila su još dva sastanka ovih timova, 19.01. i 21.01.2021. godine, ali također bez konkretnih pomaka u dogovorima oko konstituiranja vlasti. Nakon trećeg sastanka, daljnji razgovori su prekinuti jer su iz Saveza kazali da u dalje pregovore idu isključivo s HDZ 1990., s kojom su vodili intenzivne pregovore još od objave neslužbenih rezultata izbora.

Kada smo informirani da je postignut sporazum između Saveza okupljenog oko SDA i stranke HDZ 1990., te da imaju potrebnu većinu za konstituiranje općinskog vijeća, predsjedatelj OV iz prethodnog saziva zakazao je konstituirajuću sjednicu Vijeća za 12.02.2021. godine. Međutim, na sjednici je konstatirano da ne postoji potrebna većina za konstituiranje Vijeća, zbog čega je ista i prekinuta do konačnog postizanja dogovora oko većine u Vijeću.

Dana 16.02.2021. godine, na inicijativu HDZ BiH, održan je sastanak Kolegija OV na kojem je predsjednik HDZ BiH iznio prijedlog da većinu u Općinskom vijeću u ovom sazivu čine sve političke stranke koje su dobile povjerenje građana i imaju svoje vijećnike; da sve stranke sudjeluju u kreiranju općinske politike, da imaju svoje predstavnike u povjerenstvima/komisijama Općinskog vijeća, da budu adekvatno zastupljene u upravljanju javnim poduzećima i javnim ustanovama, te da svaka politička stranka na taj način preuzme dio odgovornosti za uspješno funkcioniranje općinske vlasti.

Nakon toga, dana 02.03.2021. godine, opet na inicijativu HDZ BiH, dogodio se sastanak predsjednika svih političkih stranaka koje imaju vijećnike u Općinskom vijeću. Na sastanku se raspravljalo o navedenom prijedlogu HDZ BiH. Predsjednici SDA i HDZ 1990. nisu se željeli izjasniti o ovom prijedlogu, te su tražili dodatno vrijeme uvjereni da će ipak uspjeti osigurati potrebnu većinu za formiranje vlasti.

S obzirom da Savez i HDZ 1990. nisu uspjeli osigurati većinu, a s ciljem nastavka razgovora o prijedlogu da sve stranke uđu u poziciju i formiraju vlast, ali da se čuju i drugi prijedlozi, dana 11.03.2021. godine predsjednik stranke Narod i pravda organizirao je novi sastanak predsjednika političkih stranaka. Ponovo nije došlo do očekivanog dogovora, jer SDA i HDZ 1990. i dalje ustrajavaju na zajedničkom formiranju vlasti, iako za to nemaju potreban kapacitet.

Prijedlog da sve stranke sudjeluju u formiranju vlasti i da svaka od njih preuzme dio odgovornosti za našu općinu, trenutno podržavaju SDP BiH, Narod i pravda, te HDZ BiH, a iskreno se nadamo da će zbog dobrobiti našega grada i svih građana Jajca ovaj prijedlog na kraju prihvatiti i SDA (Savez) te HDZ 1990.

Naš je stav od početka pregovora da je SDA nezaobilazan čimbenik u formiranju općinske zakonodavne vlasti budući da izvršnu vlast već kontroliraju kroz instituciju općinskog načelnika.

Prijedlog HDZ BiH na sinoćnjem sastanku bio je da se što prije nastavi konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća, u nadi da će konstituiranje Vijeća podržati sve stranke kako bismo na taj  način poslali poruku svim našim sugrađanima da nam je opći interes na prvom mjestu i da svojim radom i zalaganjem želimo opravdati njihovo ukazano povjerenje.

Smatramo da ova situacija ne ide u prilog ni jednoj političkoj stranci i da na taj način šaljemo iznimno lošu poruku našim građanima. Ne želimo vjerovati da općinski načelnik odugovlači s dogovorima oko konstituiranja vlasti samo radi stvaranja preduvjeta za samostalno proglašenje Proračuna općine Jajce za ovu godinu, a što mu Zakon dopušta ako se Proračun ne donese u Općinskom vijeću do 31.03.2021. godine.

 

 

Predsjednik

Ivo Šimunović, vr

Povezani Članci

KAKO NAS PROIZVOĐAČI VARAJU NA KUĆANSKIM APARATIMA ‘Namjerno ih programiraju tako da se pokvare čim im istekne garancija, a popravci su preskupi’

Volim Jajce

Logo televizije Herceg-Bosne na TV KISS

Volim Jajce

Čović: Na redu je raspodjela resora u Vijeću ministara, DF neće biti za pregovaračkim stolom

Volim Jajce
Učitavanje....