Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

Prioćenje ravnateljice OŠ “13 rujan” Jajce na medijske napade i optužbe za segregaciju i fašizam

Na redakcijski e-mail primili smo očitovanje ravnateljice OŠ “13 rujan” Jajce povodom neutemeljenih i neprimjerenih medijskih napada vezano za sastanak s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i športa KSB Bojanom Domićem, a koje prenosimo u cijelosti.

Očitovanje nakon sastanka s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i športa KSB, Bojanom Domićem

Kao dugogodišnja djelatnica, pedagoginja, a trenutno ravnateljica Osnovne škole “13. RUJAN” Jajce, potaknuta dešavanjima u proteklom tjednu  koja su izazvala lavinu negativnih mišljenja i komentara u javnom prostoru nakon posjeta ministra obrazovanja, znanosti, kulture i športa KSB, gosp. Bojana Domića, te jučerašnjim prilogom na FTV o “spornom”, a normalnim ljudima legalnom sastanku, te kao jedna od sudionica već spomenutog sastanka, moram istaknuti da je generalni cilj obrazovanja osiguravanje optimalnog razvoja svakog djeteta, osiguravanje jednakih uvjeta i mogućnosti izbora na svim razinama obrazovanja, bez obzira na spolnu, nacionalnu, kulturološku pripadnost, socijalni status, religiju, psihofizičke i druge karakteristike.

Prema svemu gore navedenom naglašavam da škole, bez obzira po kojem nastavnom planu i programu radile i izvodile nastavu, uživaju svako pravo propisano Ustavom Bosne i Hercegovine, isključivo misleći na mogućnost izbora škole prema materinskom jeziku.

Kao ravnateljica Osnovne škole “13. RUJAN”Jajce koju pohađaju učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti i u kojoj su uposlenici  hrvatske, bošnjačke i srpske nacionalnosti (i u kojoj se svi osjećaju sigurno i zaštićeno), izražavam svoje, malo je reći, nezadovoljstvo uvredama koje iznosi Udruga  Jajčana “Kraljevski grad” u kojima se navodi da su akteri radnog sastanka nacionalisti i fašisti.

Prema statistici o nacionalnoj strukturi uposlenih u osnovnim i srednjim školama na području općine Jajce, jasno je vidljivo kako oni koji dižu “hajke” namjerno rade na izazivanju negativne klime u našem gradu. Toliko o navedenom nacionalizmu, fašizmu i segregaciji.

U ciljeve obrazovanja spada, između ostalog, i realizacija izvanučioničke nastave kao što su razni posjeti znamenitostima i institucijama,  npr. posjet Općini, u kojoj se, iz objavljenih primjera, očito ne poštuju raznolikosti. Konkretno, učiti djecu da u Jajcu žive tri ravnopravna, konstitutivna naroda, a pri posjetu Općini ne upriličiti i posjet Predsjedatelju Općinskog vijeća upravo je znak nepoštivanja različitosti i raznolikosti.

Učimo djecu toleranciji, različitosti, poštivanju drugog i drugačijeg, a namjerno i sustavno se radi na negiranju činjenice da smo država i općina tri naroda čiji se identitet, jezik, kultura i običaji trebaju poštivati.

Predbacivati drugome za postupke koje i sami činimo znak je nečije  (političke?) nesigurnosti i nemoći, a samo ako znamo tko smo, što smo i komu pripadamo možemo živjeti u suglasju s drugima.

S poštovanjem svim žiteljima kraljevskog grada Jajca!

Iva Ladan, mag. paed.

 

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

Otvorena izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele”

Volim Jajce

FORMIRANJE VLASTI Kako je Edin Hozan Jajce žrtvovao za Kiseljak

Volim Jajce

Troje maskiranih preko Fejsa pozvali ‘sve Hrvate na otpor’

Volim Jajce
Učitavanje....