Volim Jajce
Aktualno BiH EU Politika TOP

Predstavnici stranaka s Mogherini: Dijalogom ići naprijed, prošlost ostaviti iza sebe

Predstavnici političkih stranaka u BiH, potpisnice Reformske agende, na današnjem sastanku s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini u Sarajevu, istakli su svoje opredjeljenje na europskom putu Bosne i Hercegovine i zaključili da se jedino putem dijaloga može ići naprijed u procesu europskih integracija.

– Mi smo se opredijelili da nastavimo s radom kada je u pitanju Reformska agenda. Drago mi je što sam čuo od predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti može da funkcionira BiH. Ipak, u potpunosti nisam ohrabren jer Izetbegović ne odustaje, koliko vidim, od revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije – izjavio je novinarima predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Kaže da je Izetbegović također govorio da se potpiše jedna deklaracija koja će nas obvezivati da isključivo radimo na pitanjima kako i na koji način BiH treba da se kreće ka europskim integracijama, a sve ono što nas koči, kao što je prošlost, ostavimo po strani.

Na taj način, dodaje, BiH bi se dovela u poziciju gdje neće biti kriza.

U ovom momentu najveće opasnosti za reforme i europski put, kako je ustvrdio potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, mogu da budu “uzurpacije institucija, paralelizam i pokušaj da samo jedan narod privuče sebi svo odlučivanje koje ide uz to”.

– Nadam se da su te stvari iza nas. Na današnjem sastanku smo čuli da će u BiH ipak biti pameti, mudrosti i želje da idemo dalje putem dijaloga, a ne konflikata što je čest slučaj bio do sada – kazao je Crnadak.

Podcrtao je da je PDP najbolji mogući partner za Europsku uniju, reforme i borbu protiv korupciju, navodeći da to treba pratiti uvažavanje nadležnosti, uloge i svih onih pozicija koje u skladu s Ustavom ima Republika Srpska.

– Nažalost u posljednje vrijeme se pokazalo da moramo reagirati kada je to ugroženo i uvijek ćemo reagirati, a dok god se to uvažava mi smo čvrsti partneri na europskom putu – naveo je Crnadak.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik na sastanku je poručio da su predstavnici RS-a učinili sve u okviru Reformske agende.

– Sa Mogherini smo konstatirali da je isključiv problem mehanizam koordinacije koji nije zaživio. Dakle, Savjet ministara BiH nije ispunio obvezu da priredi i uradi poslovnik o radu i druga akta za mehanizam koordinacije – kazao je Dodik.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ocijenio je veoma važnim što je Dodik na današnjem sastanku potencirao europski put BiH.

– Razgovaralo se o stanju u javnim servisima u Federaciji i Republici Srpskoj, Reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije, pri čemu je najvažnije da je sastanak protekao u veoma uljudnoj, konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi – zaključio je Radončić.

Nakon ovog sastanka potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini završila je posjetu Sarajevu, gdje je poručila kako je za EU od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu u Uniji istim intenzitetom i konstruktivnim pristupom koji je pokazan u protekle dvije godine.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

PLAĆE VIŠE TISUĆA MARAKA Potrebno više praktične nastave da djeca nauče zanatske poslove koji im osiguravaju egzistenciju

Volim Jajce

EKSTREMIZAM U BIH Ispovijest bivšeg vehabije: ‘Do rata smo bili normalna obitelj, a onda…’

Volim Jajce

Otimaju crkveno zemljište i grade Bosanski arhiv u Travniku

Volim Jajce
Učitavanje....