Volim Jajce
Aktualno

Pognite glave vi neuki i primitivni – fra Drago Bojić nas prosvjetljuje svojim ukoričenim opusom mudrosti

Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net organiziraju promociju knjige bosanskog franjevca, teologa i publiciste fra Drage Bojića “KRALJEVSTVO BOŽJE I NACIONALIZAM” u izdanju CKM i portala Tacno.net, u četvrtak 13. 12.2018. godine s početkom u 19 sati, u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru.

O knjizi će uz autora govoriti Dragan Markovina, Nedžad Maksumić i Elvedin Nezirović.

Knjiga Kraljevstvo Božje i nacionalizam – Eseji – komentari – razgovori (2016.-2018.) sadrži izabrane tekstove koji su objavljivani u različitim tiskanim i digitalnim medijima.

Iz pogovora Viktora Ivančića:

‘Ukoliko bih morao ukazati na jednu zajedničku nit koja se provlači kroz praktički sve – tematski iznimno široko postavljene – eseje, kritičke analize i javne nastupe Drage Bojića, bilo bi to upravo pregnantno inzistiranje na demobilizaciji društva. Na skidanju uniformi i odbacivanju oružja. Na gašenju borbenih strasti. Na isključivanju sirena za uzbunu. Na otkazivanju poslušnosti političkim i religijskim vojskovođama. Gotovo kompletan opus ovoga pisca, u svakom svom elementu, sadrži kao etičku konstantu jasan demobilizacijski zahtjev, artikuliran kroz nedvosmisleno upozorenje o pogubnosti poslijeratnog ratnog stanja i bespoštednu kritiku političkih, crkvenih i kulturnih elita čija je ambicija – u velikoj mjeri ostvarena – organizirati kompletno društvo po modelu vojne utvrde i opskrbiti ga mentalitetom kakav vlada u pograničnoj karauli. Ta upečatljiva intelektualna i moralna gesta toliko obilježava Bojićev javni rad da skoro može biti riječi o specifičnome autorskom pravcu, o nečemu poput – shvatimo li stvar u najširem smislu riječi – teologije razoružanja.’

Tačno.net

Povezani Članci

Dan otvorenih vrata u Srednjoj strukovnoj školi, Jajce

Volim Jajce

JAJCE: 555. godina od krunidbe Stjepana Tomaševića

Volim Jajce

KRISTALNI LAUERAT IZ BUGOJNA: Ratni zločinac iznimnih športskih vještina

Volim Jajce
Učitavanje....