Volim Jajce
Aktualno BiH

Pogledajte kako se Ivo Lučić oprostio od prijatelja Slobodana Praljka

Srijeda, 29. studeni 2017. godine ostat će upisana u povijest hrvatskog naroda. Iz njemu poznatih razloga o kojima mi možemo (samo) nagađati, ubio se legendarni general Slobodan Praljak. Mnogi su se opraštali od generala a posebno je bila emotivna poruka povjesničara Ive Lučića. Pogledajte što je napisao:
dnevnik.ba
POVEZANO
“Posljednja zapovijed generala Praljka”

“Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!

Nakon tih riječi Slobodan Praljak je popio otrov i ubrzo se srušio na pod sudnice u Haagu. To je bio jedini trenutak u više od dva desetljeća haškoga sudovanja kada je osuđeni bio nadmoćan sucima i tužiteljima. Zbunjenost i strah zamijenili su oholost na njihovim licima. S čuđenjem i nevjericom pokušavali su shvatiti što se to pred njihovim očima dogodilo.

U vremenu kada su pojmovi istina, čast, dostojanstvo, ponos i pravda potisnuti i prestali biti osobine koje društvo cijeni teško je razumjeti svu dramatiku i smisao opisanog čina.

Generacije odgojene na zgodama Harrya Pottera i „nijansama sive“ uglavnom ne mogu shvatiti Sokrata.

Slobodan Praljak sokratovski je vjerovao kako je smisao zakona u ispunjenu pravde te da je vrlina iznad zakona. Otrpio je 13 i pol godina nepravednog, nelogičnog, nesuvislog i ponižavajućeg optuživanja i suđenja. Branio je politiku koju je slijedio, vojsku kojoj je pripadao i kojom je zapovijedao, svoja djela, svoja uvjerenja, dostojanstvo i ljudski integritet tvrdeći da će ukoliko mu se dokaže krivnja mirno prihvatiti presudu ne tražeći nikakvih olakotnih okolnosti.

Suočen s posljednjom i konačnom nepravdom suda kojem će se jednoga dana također suditi, odlučio je prekinuti farsu pretvorivši je u tragediju. Danas je Slobodan Praljak otišao u legendu a suci haškoga suda u tijesne podrumske prostorije gdje bez nazočnosti javnosti izriču svoje posljednje presude.” – napisao je Ivo Lučić na svojem Facebook profilu neposredno nakon čina legendarnog generala Praljka koji je svojim potezom ušao u svijet besmrtnih vitezova povijesti.

Povezani Članci

Raspodjela sredstava iz transfera za podsticaj i razvoj poljoprivrede

Volim Jajce

KARDINAL PULJIĆ PRIMIO ČLANOVE OPĆINSKOG VIJEĆA JAJCE

Volim Jajce

Hrvati žrtve Daytonskog sporazuma, kao konstitutivni narod nemaju ni prava manjine

Volim Jajce
Učitavanje....