Volim Jajce
Aktualno Jajce TOP Županija Središnje Bosna

Počinje izuzimanje vozila višestrukim prekršiteljima zakona u ŽSB

Teške prometne nesreće sa najtežim posljedicama i veliki broj višestrukih povratnika koji čine prekršaje iz područja sigurnosti prometa najprije su alarmirali policiju u ŽSB koja je u protekla dva mjeseca poduzela niz preventivnih akcija, istaknuo je Faik Adilović, policijski komesar ŽSB.

-Moramo stati u kraj povratnicima  u činjenju prometnih prekršaja. Sarajevo, Zenica i Tuzla rade to na način da oduzimaju sredstva izvršenja. – kazao je komesar Adilović na sastanku sa predsjednicima općinskih sudova u ŽSB.

Komesar Adilović  je iznio i podatke prema kojim su višestruki povratnici u činjenju prometnih prekrašaja dužni preko milion maraka za neplaćene kazne. Predsjednik Općinskog suda Travnik, Goran Dujić, te predsjednice općinskih sudova u Bugojnu, Jajcu  i Kiseljaku: Randžana Hadžiebegović – Haračić, Safija Cerić i Božana Banduka zajedno sa svojim suradnicima  iznijeli su svoje viđenje situacije, razmotrili iskustva iz drugih kantona,  nakon čega je donesen i zaključak.

-Aktuelni trenutak nam nalaže takve aktivnosti, mada je aktivnosti bilo i u prehodnom periodu. Donijeli smo jedan zaključak da će se to intenzivirati protiv višestrukih prekršitelja. Donesen je zaključak da sve policijske stanice zajedno sa općinskim sudovima krenu u te aktivnosti kako bi se sigurnost građana u ŽSB podigla na još više nivo i postigla generalna i specijalna prevencija. – kazao je Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda u Travniku.

Da problem sa prekršiteljima prometnih propisa zaista ima velike razmjere svjedoči podatak da je policija u protekla dva mjeseca oduzela 400 prometnih dozvola i to mahom zbog vožnje u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem opojnih sredstava, a zabilježen je i značajan broj slučajeva vožnje bez položenog vozačkog ispita.

Na kraju su usuglašene i aktivnosti u pogledu oduzimanja vozila počiniteljima šumskih krađa, te kod oduzimanja oružja u krivičnim predmetima.

-Dogovoreni su točno uhodani mehanizmi na osnovu kojih će se oduzimati sredstva izvršenja, u ovom slučaju vozila, od višestrukih povratnika  u vršenju prometnih prekršaja. Na taj način nastojat će se poboljšati sigurnost. Aktivnost je počela u određenim policijskim stanicama. – kazao nam je Rusmir Prohan, glasnogovornik policijskog komesara.

Na području općine Kiseljak, oduzeta su tri  motorna vozila, s obzirom da do sada izrečene kazne nisu postigle svrhu kažnjavanja i vlasnici vozila su nastavili sa vršenjem prekršaja za koja je, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, Općinskom sudu Kiseljak biti predloženo oduzimanje vozila, kao sredstva izvršenja prekršaja.

 

Najlošije stanje u Vitezu

Najlošije stanje je u Vitezu gdje višestruki povratnici u vršenju prekršaja iz područja prometa duguju preko 294 tisuće KM. Samo jedan vozač sa područja ove općine duguje za kazne 21.290 KM. Slijedi Travnik gdje nesavjesni vozači duguju 223 tisuće KM, a rekorder ima dug od 20.267 KM. U Kiseljaku su vozači napravili prekršaje u iznosu od 149 tisuća KM koje nisu platili, a u Bugojnu od 113 hiljada KM. Ima i svijetlih primjera,a to je Donji Vakuf gdje ukupni dugi svih vozača za kazne iznosi 3.380 KM.

(travnik-grad.info)

Povezani Članci

Plansko naseljavanje Arapa radi promjene strukture stanovništva u BiH

Volim Jajce

Deseti veljače, spomendan je blaženog Alojzija Stepinca, mučenika, zagrebačkog biskupa i kardinala

Volim Jajce

KOLUMNA RUŠENJEM ISTANBULSKE KONVENCIJE DO RUŠENJA PLENKOVIĆA

Volim Jajce
Učitavanje....