Volim Jajce
Aktualno BiH EU TOP

PICULA: Federalizacija može osigurati jednakopravnost svih naroda u BiH

“Bosna i Hercegovina treba se preurediti po principima federalizacije”. Stoji to u amandmanima hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, na Rezoluciju o BiH, koja bi se u veljači trebala naći na plenarnoj sjednici.

Eurozastupnik, Tonino Picula, rekao je za N1 da se federalizacijom može osigurati jednakopravnost svih naroda.

“Ne bih želio doprinositi glasinama, ali mislim da amandmani koji stoje u tesktu rezolucije i koji počivaju na očuvanju principa federalizacije ne mogu dovesti u pitanje funkcioniranje države. To može samo biti pokušaj stvaranja efikasnije države. Ne može se koristiti kao politička optužba “federalizacija” kada pola države u svom nazivu ima ime Federacija. Radi se o nečemu drugome. Danas je bio radni sastanak predstavnika svih političkih grupa u Parlamentu. Ovo je usuglašavanje prije nego tekst rezolucije bude predstavljen Parlamentu sljedeći tjedan”, kazao je Picula.

“Ne bih mogao ići u detalje, zastupnici predlažu amandmane, predsjednik sluša i po svom nahođenju i u suradnji sa zastupnicima još radi na tekstu”, dodao je.

Idu li amandmani s ciljem da se otvori pitanje promjene Ustava BiH, tj. otvaraju li pitanje prekompozicije BiH i stvaranje trećeg entiteta?

“Treba sačekati da tekst rezolucije o BiH bude potpun. O budućem izgledu BiH će odlučiti oni koji žive u BiH i njihovi politički predstavnici. Europski predstavnici imaju obvezu redovito izvještavati o onome što se događa u BiH i da upućuje na procese koje su zastali na pola puta. Sve ono što je doista kontroverzno u zemlji mora naći svoje mjesto u tekstu, ali mislim da ne treba ići predaleko s tumačenjem ovog dokumenta”, poručio je Picula./HMS/

Povezani Članci

Karamatić svim županijama/kantonima poručio: Migrante šaljite u Sarajevo, oni su ih zvali

Volim Jajce

A KAD ĆE OSTALE? Posavska županija uvodi dječji doplatak

Volim Jajce

“Hrvatska stranka” bez Hrvata – smiješno ali istinito

VJ Urednik 1
Učitavanje....