Volim Jajce
Aktualno BiH Poljoprivreda TOP

Osiguran plasman za oko 90 posto ovogodišnjeg uroda maline u BiH

Godišnja konferencija proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća održava se danas na Ilidži pod motom “Ima li još vremena za bh. malinu”,  u organizaciji Caritasa Švicarske, USAID/Sweeden Farma 2 projekta i Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Savjetnik za proizvodnju jagodičastog voća Caritasa Švicarske Dževad Lavić izjavio je za Fenu da je cilj konferencije otvoriti dijalog proizvođača i otkupljivača kako bi im bilo jasnije da jedni bez drugih ne mogu, te da bi bila iznađena što bolja rješenja za tu oblast.

– U okviru konferencije bit će održan okrugli stol na kojem će biti usvojeni zaključci koji će biti upućeni nadležnim ministarstvima s prijedlozima za pomoć bh. poljoprivrednim proizvođačima u vezi s nastalim štetama – rekao je Lavić.

Dodao je da im je namjera stabilizirati cijene, odnosno pronaći bolje šanse za bh. poljoprivrednike u oblasti jagodičastog voća. Lavić je naglasio da je ove godine plasman za oko 90 posto uroda maline u BiH riješen.

– BiH proizvodi dovoljne količine maline te se treba fokusirati na metodologiju uzgoja kako bi na tržištu ostali dominantni o pitanju kvaliteta – pojasnio je Lavić.

Smatra da neće biti problema s plasmanom maline jer s povećanjem broja proizvođača raste i broj otkupljivača.

Večernji.ba

Povezani Članci

Rudan: Ko se boji vojske još?

Volim Jajce

PUHOVSKI: Komšić ne može birati one koji su ga izabrali. A Hrvati ga nisu izabrali. Dayton je tempirana bomba. Besmisleno je tri naroda trpati u dva entiteta

Volim Jajce

EU produžila mogućnost sankcioniranja političara iz BiH i stavljanja na “crnu listu”

VJ Urednik 1
Učitavanje....