Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

OO HDZ BIH JAJCE – ČESTITKA U POVODU DANA OPĆINE JAJCE

Grad Jajce sagrađen na ušću rijeke Plive u Vrbas, smješten u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine datira od davnih vremena.  Još u X. stoljeću vizantski car i povjesničar Konstantin spominje Župu Plivu. Župa Pliva se spominje 1366. godine kada ju je bosanski ban Tvrtko I. Kotromanić darovao rodu Hrvatinića.

Hrvoja Vukčić Hrvatinić od 1396.godine nosi titulu “Conte di Jajce”. To je ujedno i prvi pomen ovog mjesta.  Već 1404.godine Hrvoju V.Hrvatinića zovu vojvodom Donjih Kraja i i on te iste godine osniva grad Jajce. Možemo kazati da je Jajce te godine i utemeljeno. Nakon toga mnogi hrvatski  kraljevi su stolovali u Jajcu.  Stjepan Tomašević odabrao je Jajce svojom prijestonicom, te  je i svečano  krunisan u Jajcu, a  Jajce  s ponosom proglasiše stonim kraljevskim gradom.

Grad Jajce imao je bogatu i  burnu prošlost o čemu svjedoče i brojni kulturno povijesni spomenici. Sam grad je spomenik na otvorenom, što ga čini zanimljivim, privlačnim i ugodnim za život.

Jajce- to smo svi mi koji ga volimo. Hrabrost je učiniti nešto prije drugih, imati viziju i provoditi je u djelo je jako teško, ali ispravno. Mi smo uvijek imali tu hrabrost. I u bliskoj prošlosti kada smo se suočili sa ratom i ratnim razaranjima. Morali smo napustiti svoj voljeni grad. Ali, mi smo imali svoj put, svoj cilj. Osloboditi svoj grad i vratiti njegove stanovnike svom voljenom gradu. Bilo je teško. Žrtva velika. Išli smo naprijed i uspjeli. Grad Jajce je vrijedan svih naših napora.

Povodom Dana općine Jajce svim stanovnicima našega grada Jajca u ime OO HDZ BiH; Jajce, Koalicije zajedno za bolje sutra Jajcu, te u svoje osobno ime upućujem iskrene čestitke sa željom za sveopćim napretkom naše općine i rastućom kvalitetom življenja svih naših građana.

 

Ivo Šimunović

 

hdzbihjajce

Povezani Članci

Pobjeda protiv Finske

Volim Jajce

INTERVJU: DRAGAN ČOVIĆ, HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH Uhićenja u Orašju dio su plana da se napravi BiH bez Hrvata

Volim Jajce

Krvava noć 19. prosinca 2016.g.

Volim Jajce
Učitavanje....