Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce TOP

OKOPAVANJE STAROG GRADA – PRVA RUKA

 

U otvorenom postupku javne nabavke radova koji se odnose na „Rekonstrukciju i proširenje objekata vodovoda Jajce“, u kojima vrijednost radova iznosi  2.344.999,89 KM izabran je najpovoljniji kvalificirani ponuđač „MUKIĆ KOMERC“ d.o.o. Jajce. Rekonstrukcijom vodovodne mreže obuhvaćeno je i vodoopskrbno područje Starog Grada, područje koje je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašeno nacionalnim spomenikom Tvrđava u Jajcu („Službeni glasnik BiH“, broj 15/03), Bedemi i tabije starog grada Jajca („Službeni glasnik BiH“, broj 53/04). Za izvođenje radova na tom području, izvođač mora posjedovati ovlaštenje za izvođenje radova koje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

U najmanju ruku je čudno da za tu činjenicu u Općini Jajce nisu znali pa u tenderskoj dokumentaciji ovlaštenje za izvođenje radova na području koje je nacionalni spomenik nisu ni predvidjeli kao jedan od uvjeta za kvalifikaciju ponuđača, jer najbitnije je da ima pumpu za „crpljenje“ i da je „lična sposobnost“ zadovoljena, inače bi morali izabrati nekog drugog u pravom smislu kvalificiranog izvođača radova pa bi onda i velike pare otišle iz komšiluka, a to nikako nije dobro.

Možda je ipak izgledniji scenarij da su čelni ljudi Općine Jajce itekako znali da kopaju po nacionalnom spomeniku, ali im je prosta matematika rekla da eventualno plaćanje prekršajne kazne neće nimalo umanjiti milijunsku dobit koju bi ispustili ako bi se držali propisa i zbog te „sitnice“ kao što je ovlaštenje za izvođenje radova u zaštićenom području, ugovor dodijelili nekom drugom, stvarno kvalificiranom izvođaču.

Federalna građevinska inspekcija u provedenom inspekcijskom nadzoru te je nepravilnosti precizno utvrdila i izdala je prekršajne naloge protiv (ne)kvalificiranog izvođača  radova „MUKIĆ KOMERC“ do.o.o, i protiv Ekrema Mukića kao ovlaštene osobe kod izvođača radova, te im izrekla novčane kazne u iznosu od 5.000,00 KM, odnosno 1.500,00 KM. Sudskom kontrolom navedenih prekršajnih naloga, a na zahtjev izvođača radova, te novčane kazne su simbolično potvrđene, budući da su okrivljeni priznali počinjenje prekršaja uz duboko izvinjenje u smislu „nećemo to više raditi časni sude, majke mi!“. Sud im je, vodeći se ponašanjem okrivljenih nakon počinjenja prekršaja i svojom dugogodišnjom praksom nekažnavanja određenih povlaštenih poduzeća, za nagradu izrekao samo uvjetne osude i „kaznio“ s 30,00 KM sudskih troškova. Za profesionalno izvođenje radova dobili su samo 2.3 MILIJUNA KM, pa valjda nemaju dovoljno za platiti puni iznos ionako simbolične kazne za bespravno rovarenje nacionalnim spomenikom, a i obećali su da neće više nikad.

Kako vrijeme odmiče, tako i veliki projekt rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu Jajcu dobiva jednu sasvim drugu dimenziju, površinski radovi se odvijaju po gradskim ulicama, pa i nacionalnim spomenicima za koje neki misle da ih mogu okopavati kako im se prohtije, budući da za kopanje po njima nisu kvalificirani, a ona prava rekonstrukcija odvija se daleko od gradskih ulica, na onom mjestu gdje novac koji se „pumpama“ crpi iz općinskog proračuna, biva spremljen u „seoski“ rezervar. Cijevi koje su položene u one kanale, o čijoj propisanoj dubini je već bilo riječi, služe samo da se gradskoj raji malo prašine u oči baci. I bolje im je da što manje znaju koliko njihov načelnik radi po gradu, da bi izgradio selo. Na kraju, bit će opet ujeo vuk magarca, kao i mnogo puta do sad. Sutra je novi natječaj, nove milijune treba „položiti“ na javne puteve, ili gdje već trebaju biti položeni, ostaje nam da vidimo.

Povezani Članci

ODGOVOR PREDSJEDATELJA IVE ŠIMUNOVIĆA NA REAKCIJU NAČELNIKA OPĆINE JAJCE EDINA HOZANA

Volim Jajce

Predsjednički izbori u Republici Hrvatstkoj

Volim Jajce

Obilježen dan kravate u OŠ “13. rujan”

Volim Jajce
Učitavanje....