Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce

Od (ulice) Kulina Bana i dobrijeh dana (samo za neke!)

Jedna od stvari karakterističnih za našu zemlju su i izbori. Lokalni i opći se izmjenjuju svake 2 godine pa se cjelokupno BiH društvo nalazi u skoro neprekidnom krugu predizbornih kampanja, koaliranja, postizbornih pregovora i nadmudrivanja i ostalog što čini naš lokalni izborni folklor.

Jedna od rijetkih pozitivnih pojava koja prate izborne procese je izgradnja lokalne infrastrukture, pri čemu nam pred oči u prvom redu iskače asfaltiranje cesta i ulica koje je postalo svojevrstan simbol koji nepogrešivo ukazuje da nam se, eto, približavaju još jedni izbori.

Javni radovi i javne nabavke su najkorumpiraniji poslovi u našoj zemlji. Našim novcem uobličenim u javne nabavke i investicije se plaća skoro sve, od savezništva do izdaja. Svi se gledaju nekako „ugraditi“ u poslove koji se plaćaju javnim, dakle našim novcem.

Običnom puku svi ti zamršeni poslovi u kojima se pljačkaju ogromna sredstva izgledaju zamršeno i neupućenom umu nedohvatljivo, što ipak nije istina. Što je lokalni moćnik arogantniji i uvjereniji u svoju nedodirljivost to se manje trudi prikriti svoj kriminal. Nema tu sofisticiranih financijskih vratolomija, zametanja tragova i prikrivanja tokova novca. Lokalni moćnik uživa zaštitu „odozgo“, inspekcija nikada neće doći i provjeriti njegove poslove, a on samo treba dati određeni postotak ostalim sudionicima u lancu. I sve dok je tako, sustav funkcionira kao dobro podmazani stroj.

I Jajce je u predizbornom vremenu. Radovi na sve strane. Vodovodi, šetališta, ulice i ceste. Cijeli grad se nalazi u jednom ogromnom pospremanju. Unatoč krizi u kojoj se nalazi cijeli svijet, naša gradska blagajna je puna kao šipak. Čak 7,5 milijuna KM je prebačeno u ovogodišnji proračun iz prethodne godine kao neutrošeni višak. Ogromni su o novci. Treba to sve potrošiti.

Dakle, kako funkcionira lanac korupcije? Kako se namještaju poslovi i kako se uzimaju postotci?

Kako se krade?

Namještanje posla

 Općina Jajce je, između ostalog objavila natječaj za rekonstrukciju ulice Kulina Bana, jedne od glavnih gradskih prometnica koja prolazi naseljem Bare. Uzevši u obzir prethodno stanje spomenute ulice teško je naći našeg sugrađanina koji nije s oduševljenjem dočekao ovi vijest. Međutim, neposredno prije rekonstrukcije naša općina se odlučuje da se ta ista cesta treba zakrpati i popraviti, pa za taj posao angažira politički podobno poduzeće „BH4“. Tako je ulica Kulina Bana zakrpljena neposredno prije nego će biti potpuno razrovana potpunom rekonstrukcijom koji mjesec kasnije.

Na natječaj za rekonstrukciju se javlja 5 poduzeća koja na temelju opisa radova dostavljaju svoje cijene. Kao najbolji ponuđač iznenađujuće je odabrano poduzeće „BH4“ sa cijenom od 514.290,00 KM. Upućeni u građevinsku struku tvrde da je cijena koju je ponudio „BH4“ nerealno niska i da će poduzeće na ovom poslu poslovati s gubitkom.

Dakle, ponudivši nerealno nisku cijenu politički podobno poduzeće „BH4“ dobiva posao rekonstrukcije ulice Kulina Bana. Nakon nekog vremena, općinski načelnik odlučuje da je u sklopu posla rekonstrukcije ulice Kulina Bana potrebno izvršiti i dodatne građevinske radove. I ovaj posao je izravnom pogodbom dodijeljen politički podobnom poduzeću „BH4“. Dogovorena cijena dodatnih radova je 92.568,96 KM.

Nerealno niska cijena služila je, dakle, samo za dobivanje posla. Poslije se poslovi namještaju po volji, izravnim pogodbama i bez natječaja.

Najjeftiniji ponuđač tako postaje najskuplji ponuđač. Općinski načelnik je, dakle, odabrao najnepovoljniju ponudu. Zašto? Je li pogodovanjem pri dodjeli posla iz natječaja i on ostvario neku materijalnu korist?

Varanje izvođača radova

 Međutim, politički podobnom poduzeću „BH4“ nije bilo dovoljno novaca pa su se odlučili ignorirati i neke stavke predviđene arhitektonskom i natječajnom dokumentacijom. Tako je, na primjer,  projektom određeno da se prije postavljanja novog asfalta skine prethodni sloj tampona te se postavi novi koji se treba odgovarajuće uvaljati. Ovo se radi zbog toga što je polovina ceste iskopana kako bi se postavile nove kanalizacijske cijevi. Ako se ovo ne bi uradilo, dio novopostavljenog asfalta koji ide preko cijevi bi potonuo, odnosno stvorile bi se neravnine na cesti. Skidanje tampona debljine 30-40 cm je veliki posao.

Do dana današnjeg se nije javio niti jedan svjedok koji je vidio silne kamione koji odvoze stari tampon i dovoze novi kako bi bio propisno izvaljan i utaban. Ovaj dio posla se odvijao kada je zbog predstojećeg asfaltiranja bilo u potpunosti prekinuto prometovanje ulicom Kulina Bana. Ovakvo odstupanje od uvjeta natječaja uštedjelo je izvođaču veliku količinu novca i vremena. Kvaliteta radova je u ovom slučaju u najmanju ruku upitna.

Nije nevažno ni napomenuti kako je natječaj za radove na ulici Kulina Bana izvršen na temelju odluke  Općinskog vijeća Jajce prema kojoj je za ovaj posao određeno 500.000,00 KM. U ovoj odluci se nigdje ne spominje Mitrasova ulica. Postavlja se pitanje tko je u natječajnu dokumentaciju stavio u radove u ovoj ulici?

Eto, tako se radi s javnim novcima. Odabiru se najskuplje ponude, a izvođači zakidaju na kvaliteti radova.

Nema vještih obmana, kada prevaranti domišljatim potezima zavaraju i ostave pod dojmom da je sve u redu i po pravilima. Ovo nije takva vrsta kriminala. Ovo je prije otimanje, kada se otimači uopće ne trude nešto zamaskirati i prikriti već jednostavno uzimaju koliko žele bez straha da će biti uhvaćeni i kažnjeni.

Nema ovdje niti traga sposobnim prevarantima, dovoljno je samo imati đon umjesto obraza i biti arogantan i samoživ preko svake mjere. I još nešto, treba imati stomak koji može provariti kada stari prijatelji iz djetinjstva iznenada zašute ili promijene temu kada im se pridružiš za stolom.

Običnim građanima ostaje da skrenu pogled na drugu stranu i sanjaju inspekciju koja nikad neće doći.

 

 

O ovom slučaju pisano je i na portalu crnahronika.info, link u nastavku teksta

(FOTO) Zabrinutost građana u Jajcu zbog građevinskih radova

 

Volimjajce.com

 

 

 

 

Povezani Članci

ANKETA: Jesu li po vašem mišljenju Arapi dobrodošli u Jajce?

Volim Jajce

Konstituiran Hrvatski sabor, predsjednik Božo Petrov

Volim Jajce

ČOLAK: Izmjena Izbornog zakona je prioritet svih prioriteta, ali nije uvjet za formiranje vlasti

Volim Jajce
Učitavanje....