Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Obilježena 26-a obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

U vojarni „Sinovi Posavine“ u Orašju danas je svečanim programom obilježena 26.-a obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 13. godina postojanja 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH koja baštini tradiciju HVO-a te kulturno-povijesni identitet Hrvata u BiH.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u prigodnom obraćanju, pored čestitke pripadnicima HVO-a i 1. gardijske pukovnije OS BiH istaknuo je kako su pripadnici HVO-a dali nemjerljiv doprinos da BiH danas bude organizirana i međunarodno priznata država.

„Danas se u vojarni ‘Sinova Posavine’ ponosno prisjećamo vremena kada smo časno stali, jedan uz druga, i zajedno obranili našu domovinu BiH“, izjavio je Čović.

Čović je, također, istaknuo kako Hrvati u BiH, danas moraju zbiti redove, zajedno djelovati i čuvati jedinstvo Hrvata u BiH, ali i BiH koja je njihova domovina.

„Onima koji bi htjeli pravnim i političkim projektima obeščastiti pripadnike HVO-a, poručujemo kako se nikada nećemo i ne možemo složiti s njihovim tezama, takvi projekti iz raznih međunarodnih centara moći vrijednosti i važnost HVO-a i Domovinskog rata, nikada nećemo zaboraviti“, naglasio je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH u prigodnom obraćanju osvrnuo se i na ustroj Ministarstva obrane i Oružanih snaga kazavši kako je ustroj MO BiH i OS BiH, pravi primjer i model kako bi BiH trebala biti ustrojena kako bi se svi konstitutivni narodi i građani u njoj osjećali ravnopravno i uživali potpunu jednakopravnost koja im i pripada.

„Namjerno ističem našu domovinu BiH, jer bi neki oko toga, kako vidim raspravljali, koncept Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga uvažava ono što zovemo duhom BiH, jedino je to uspjelo i oslikava Ustav BiH“, kazao je Čović.

Pripadnicima 1. gardijske pukovnije OS BiH Čović je čestitao 13. obljetnicu utemeljenja i naglasio kako se ta pukovnija ima čime ponositi i dičiti, ne samo kao nasljednica HVO-a u jedinstvenim Oružanim snagama BiH, hrvatskog naroda u BiH, nego i kao jedna od vojnih predstavnica BiH u mirovnim misijama diljem svijeta.

Čović je najavio i kako će se  u iduća dva mjeseca aktivirati akcijski plan za NATO Savez.

„To je obveza svih političara, Oružane snage BiH moraju imati posebno mjesto. Postoji još niz situacija koje zajednički moramo riješiti, dogovor će nam pomoći da to i ostvarimo“, rekao je Čović.

Čović je, također, odgovorio bošnjačkim političarima koji kažu kako hrvatski predstavnici pokušavaju u miru ostvariti ono što nisu u ratu tenkovima.

„Prije 26. godina kada je HVO osnovan, a i danas, baštinimo kao narod iste vrijednosti i tradiciju, s ponosom ćemo to uvijek isticati, ni pred kime nećemo povinuti kralježnicu.Mi stvaramo BiH kao moderno organizaranu europsku zemlju u kojoj će sva tri konstitutivna naroda biti u potpunosti jednakopravna“, kazao je Čović.

Istaknuo je BiH domovina hrvatskog naroda koje se nisu odrekli u ratu, a to neće učiniti ni u miru.

„Zbog svake žrtve HVO-a i hrvatskih žrtava tijekom Domovinskog rata, nema uzvišenijeg čina, za hrvatskog političara u BiH, nego da brani i štiti poziciju svog naroda, osobito pripadnika HVO-a koji danas preživljavaju osobne i obiteljske tragedije i nacionalna progonstva“, rekao je Čović.

„Ovo je naša domovina, nismo je se odrekli za vrijeme rata, još manje ćemo sada. Legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH imaju zadatak svoje poslove obavljati predano i časno, samo ćemo tako opravdati dužnosti koje smo preuzeli u ime našeg naroda i domovine BiH“, rekao je Čović.

U čestitci pripadnicima 1. gardijske pukovnije OS BiH, hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao je kako su najčasniji sinovi hrvatskog naroda, bili upravo pripadnici HVO-a.

U ime Zapovjedništva 1. gardijske pukovnije OS BiH koja danas slavi 13. obljetnicu osnutka obratio se bojnik Mate Tomić koji je istaknuo kako  je HVO izborio slobodu i opstanak Hrvata u BiH i doprinio stabilizaciji odnosa u BiH.

„Svaki se nacionalno i civilizacijski narod ponosi svojim pobjedama, napose onima koje se tiču borbe za slobodu, a vojska tu ima posebnu ulogu. Obljetnica koju proslavljamo, obvezuje  nas da činjenično govorimo o minulim vremenima, posebno o tome da su Hrvati u BiH prepoznati potrebu i nužnost za samoorganiziranjem hrvatskog naroda i BiH“, rekao je bojnik Tomić u ime Zapovjedništva 1. gardijske pukovnije OS BiH koja danas proslavlja 13. obljetnicu utemeljenja.

„U vremenu raspada nedemokratskog sustava, HVO je stvorio uvjete za opstanak i opstojnost hrvatskog naroda, kroz 4 zborna područja i 4 gardijske brigade, mijenjali smo situaciju na bojišnicima i dali veliki doprinos stabilizaciji stanja u BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma“, kazao je Tomić.

Tomić je, također, istaknuo kako Hrvati u BiH nemaju pravo na nebrigu i zaborav prema hrvatskim žrtvama tijekom Domovinskog rata.

„Neka vam uzor u vojnim karijerama budu  pripadnici herojskog Hrvatskog vijeća obrane“, zaključio je Tomić.

U sastavu jedinstvenih Oružanih snaga BiH, 1. gardijska pukovnija OS BiH baštini vojnu tradiciju HVO-a i kulturno povijesni identitet Hrvata u BiH.

Današnjoj svečanoj proslavi 26. obljetnice osnutka HVO-a i 13. obljetnici utemeljenja 1. gardijske pukovnije OS BiH prisustvovali su ministrica obrane u VM BiH, Marina Pendeš, zamjenik ministrice Pendeš, Sead Jusić, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, Senad Mašović, predstavnici NATO-a i EUFOR-a i diplomatskog kora u BiH.

Na početku programa počasna postrojba na čelu s pukovnikom Plakalom, predala je prijavak hrvatskom članu Predsjedništva BiH, Draganu Čoviću i ministrici obrane, Marini Pendeš.

Današnjoj proslavi obljetnica prisustvovali su brojni uglednici iz političkog, vjerskog i javnog života, među kojima i vojni biskup mons. Tomo Vukšić, Nenad Krizić, izaslanik ministra branitelja Vlade RH-a Tome Medveda, premijer Vlade Županije Posavske, Marijan Klaić, ministar branitelja ŽP Marijan Kopić, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i drugi dužnosnici.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Prvi bend vojnog orkestra OS BiH, Ana Živković i Katarina Baotić sa skladom „Zemlja dide mog“.

U vojarni „Sinovi Posavine“  položeni  su vijenci i upaljene svijeće poginulim pripadnicima brigade HVO-a Orašje, a minutom šutnje odana je počast svim poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima HVO-a.

Program proslave obljetnica osnutka HVO-a i 1. gardijske pukovnije OS BiH završava sutra u Mostaru sveto misom u mostarskoj katedrali i polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

M.J.

Povezani Članci

KOLUMNE Ivo Lučić: Glavna bošnjačka stranka SDA pridružila se radikalima. To je opasno…

Volim Jajce

Kardinal Vinko Puljić: Opstanak Hrvata u BiH je i opstanak Katoličke crkve!

Volim Jajce

Procurilo koga SDA namjerava kandidirati za načelnika općine Jajce

Volim Jajce
Učitavanje....