Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Ministar Dedić održao sastanak sa resornim kantonalnim ministrima

Danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sastanak sa resornim kantonalnim ministrima u sjedištu Federalnog ministarstva u Sarajevu kako bi razgovarali o stanju u poljoprivredi u Federaciji BiH.

 

Na današnjem sastanku raspravljalo se o planiranim programima poticaja u poljoprivredi u FBiH za 2017. godinu, kao i o realizaciji prošlogodišnjih programa poticaja. Naime, ukupan iznos sredstava utrošen u novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz Budžeta FBiH i iz budžeta kantona iznosi 86.444.460,93 KM.

 

Po pitanju nastanka stanja prirodnih nepogoda uslijed niskih temperatura te pojave snijega i mraza diljem Federacije BiH, ministar Dedić je kazao da Ministarstvo trenutno priprema Informaciju o nastalim štetama u poljoprivredi u Federaciji BiH zbog snijega, mraza i niskih temperatura. Ministarstvo će predmetnu Informaciju uskoro dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje. Namjera je da se izmjenama postojećeg Pravilnika o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji podrže poljoprivrednici koji su pretrpjeli štete na već zasađenim površinama u općina u kojima je proglašena elementarna nepogoda. Prema informacijama s terena, najveće štete u navedenom periodu elementarnih nepogoda nastale su na zasadima jagodičastog i bobičastog voća.  

 

Nadalje, ministar Dedić je podsjetio da će se, nakon zahtjeva ovog Ministarstva i Vlade FBiH, donesenih zaključaka Parlamenta FBiH, kao i inicijative grupe zastupnika, održati Tematska sjednica u Parlamentu Federacije BiH o stanju u poljoprivredi.

 

Ministri su danas razmatrali pripremljenu informaciju o stanju u ovoj oblasti, kao i druga pitanja i probleme s kojima se suočava poljoprivredni sektor.

 

Zajednički je usaglašeno kako je potrebno riješiti naslijeđena dugovanja, te putem Razvojne banke Federacije BiH, ili na druge načine, obezbijediti dodatna sredstva za poljoprivredu u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH 2015.-2019.g. Time bi se stekli uslovi za realizaciju mjera (kapitalne investicije, podrška izvozu i druge) koje će doprinijeti održivosti poljoprivrednih gazdinstava, konkurentnosti i daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje.      

 

U nastavku sastanka, ministar Dedić je najavio donošenje seta novih zakonskih rješenja: Zakona o poljoprivredi, Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o veterinarstvu, s posebnim osvrtom na potrebu donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se na što bolji način uredila ova značajna oblast. 

Povezani Članci

Inspektori iz Sarajeva kaznili posavske gospodarstvenike sa skoro 270.000 KM

Volim Jajce

NAVALITE!!! Općina Jajce upošljava sedam novih državnih službenika

Volim Jajce

PROVOKACIJA Nakon smjene katolika, BiH u Vatikan poslala pravoslavnog teologa

Volim Jajce
Učitavanje....