Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Merkel: BIH treba izmjenu Izbornog zakona i zbog toga se brinemo

Angela Merkel, kancelarka Njemačke uoči sastanka sa članovima Predsjedništva BiH koji je organiziran na njen poziv, navela je teme o kojima će se razgovarati u Berlinu.

“Razgovarat ćemo o izazovima. Objavljen je termin za izbore. To su važna vremena, i ovdje kod nas kad govorimo jasnim riječima. Nadamo se da će se proces reformi nastaviti i u BiH”, kazala je Merkel.

“Potrebna je promjena Izbornog zakona, zbog toga se brinemo. Objavljen je termin za izbore, a razgovarat ćemo kako ostvariti napredak”, poručila je Merkel.

Ona je kazala da će se Njemačka zauzimati za EU perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana, i da se ranije intenzivno razgovaralo o tome.

“Moraju se ispuniti svi uvjeti. Razgovarat ćemo o približavanju EU. Bit će intenzivno večer”, poručila je.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH uoči sastanka članova Predsjedništva BiH sa Angelom Merkel u Berlinu, poručio je da BiH je potreban prijatelj u nastavku puta ka Europskoj uniji.

Izetbegović je zahvalio Njemačkoj za sve što je uradila za BiH u proteklih 25 godina, javlja N1.

”Hvala Njemačkoj na svemu što je u ovih 25 godina učinila. Za izbjeglice, za reforme, za stabilizaciju prilika. Ključno je bilo kada se pokrenula Britansko-njemačka inicijativa. Uradili ste pravi potez. Ja sam za ovim stolom zamolio da uradite neke stvari za SSP, i vi ste to uradili”, izjavio je Izetbegović na press- konferenciji prije sastanka.

”BiH je uložila kredibilnu aplikaciju, uradila upitnik konsenzusom, komplicirana BiH. Bez prijepora. BiH može naprijed, kada je u pitanju EU put i kada imamo prijatelje koji nas razumiju”, izjavio je Izetbegović.

”Ponekad dolaze loše vijesti iz BiH. Pokretni smo na EU putu. Ekonomski pokazatelji su solidni. U izvozu smo prvi u regiji, u padu broja nezaposlenih. Pomogli ste nam novim kursom, to je puno za malu BiH”, izjavio je Bakir Izetbegović u Berlinu. Ono što trebamo, kako je rekao, jeste da se ubrza i ne dopusti zastoj BiH i očekujemo dodatna pitanja.

”Mislim da možemo dobiti kandidatski status do kraja godine. Već u studenom da imamo mišljenje, i precizirano šta se od nas očekuje. Mi to želimo ugraditi u naše programe za koalicije poslije izbora”, kazao je Izetbegović.

”Potreban nam je mir, reforme, imamo sredstva, imamo zakone, planove. Potreban nam je prijatelj na tom putu. Mislim da sve četvero to imamo uz vas”, kazao je na koncu obraćanja medijima Bakir Izetbegović, javlja N1.

Povezani Članci

Košarac: “Napadi na Čovića odraz frustracija Bošnjaka”

Volim Jajce

OBAVIJEST o potpunom prekidu prometa

Volim Jajce

DOBRETIĆI: TADIJA ŠUGIĆ OBNOVIO VALJAONICU ĆEBADI NA RIJECI UGAR (VIDEO)

Volim Jajce
Učitavanje....