Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE JAJCE : Saopćenje za javnost povodom teksta objavljenog 07.03.2017. godine na portalu volimjajce

Na mail portala  [email protected] .com  dobili smo “Saopćenje za javnost” od strane Medžlisa Islamske zajednice Jajce, a povodom našeg teksta objavljenog 07.03.2017.godine.  Saopćenje prenosimo u cijelosti:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

ZBOG UČESTALIH OPTUŽBI NA INSTITUCIJU MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE JAJCE I NA GLAVNOG IMAMA ZEHRUDIN-EF. HADŽIĆA, KAO I GOVORA MRŽNJE NA VJERSKOJ OSNOVI, A POVODOM OBJAVLJENOG TEKSTA OD 07.03.2017. GODINE NA PORTALU „VOLIMJAJCE“ POD NASLOVOM „PITAMO SE: KOGA GLUMI JAJAČKI GLAVNI IMAM? ZAR NAM JE PORED SVEGA JOŠ I TO TREBALO?“

ORGANIZACIJE:

1. MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE JAJCE Predsjednik Ramiz Meštrovac

2. ILMIJJA MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE JAJCE Predsjednik Emin-ef. Duranović

3. BOŠNJAČKA ZAJEDNICA KULTURE PREPOROD JAJCE Predsjednik Azra Madžo

4. MUSLIMANSKO DOBROTVORNO DRUŠTVO MERHAMET JAJCE Predsjednik Jusuf Duranović

5. ORGANIZACIJA PORODICA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA JAJCE Predsjednik Fuad Cerić

6. JEDINSTVENA ORGANIZACIJA BORACA BiH – UNIJA VETERANA JAJCE Predsjednik Ismet Huskić

7. UDRUŽENJE RATNIH VOJNIH INVALIDA JAJCE Predsjednik Emir Zjajo

8. ORGANIZACIJA DEMOBILISANIH BORACA JAJCE Predsjednik Hamid Žužo

DAJU SLJEDEĆE SAOPĆENJE:

U bosanskohercegovačkoj povijesti protivnici islama, muslimana (Bošnjaka) i osnovnih civilizacijskih tekovina u kontinuitetu su rušili i zabranjivali da se gradi, ubijali su, vrijeđali, ponižavali, linčovali i nastojali da opravdaju svoj čin. Nedopustivo je da se pokušaj ostvarivanja višegodišnji jasnih ciljeva protivnika islama kao i kratkoročni stranački i lični interesi prebijaju preko leđa vjerske institucije i vjernika. Simptomatično je i to što spomenuti portal još od predizborne kampanje nalazi za shodno da svojim tekstovima nastoji svaku bošnjačku aktivnost proglasiti vjerskom, koju navodno generira Medžlis Islamske zajednice Jajce, odnosno glavni imam.

Želimo da jasno kažemo da trenutno političko stanje u Jajcu nije proizvod Medžlisa Islamske zajednice Jajce, niti njegovog glavnog imama, nego je proizvod politikanstva političkih aktera u Jajcu.

Međutim, spomenutom portalu, koji navodno voli Jajce, ”generatori krize” su nepoznanica, već nalazi krivca u Medžlisu Islamske zajednice Jajce i glavnom imamu, spinuje činjenice, zamjenjuje teze te tako obmanjuje javnost. Danas je to valjda ”objektivno” novinarstvo ili Gebelsov način informiranja javnosti!?

Upozoravamo sve one koji sprovode Gebelsove metode: Prestanite sa otvorenim linčom na Medžlis Islamske zajednice Jajce i sa bestidnim ugrožavanjem osnovnih prava vjernika muslimana. Želimo da vjerujemo da je prošlo vrijeme od prije dvadeset i više godina kada su se primjenjivale iste ili slične metode od istih ili sličnih ljudi nad institucijama Islamske zajednice i njenim pripadnicima. Iako u ovim danima huškačkog pohoda i etiketiranja nastojimo iz glave izbrisati protjerivanje Bošnjaka Jajca sa njihovih ognjišta po više puta, kao i paljenje živog Bošnjaka u njegovoj vlastitoj kući, strah i nelagoda se uvlače u duše vjernika.

Zato upozoravamo sprovodioce Gebelsovih metoda u Jajcu da će za eventualne napade na vjernike, njihove porodice i njihovu imovinu biti javno prozvani i pozvani na odgovornost. Apelujemo na sve institucije i pojedince da poduzmu neophodne mjere i odlučno stanu u zaštitu osnovnih, zagarantovanih i demokratskih prava svake institucije, svakog pojedinca i njihovih svetosti kao što su: život, vjera, porodica, imetak, razum i čast.

Pozivamo građane, vjernike Jajca na podršku za zajednički život u miru, razumijevanju, povjerenju i ljubavi. Medžlis Islamske zajednice Jajce je inicijator dobrih međuljudskih i međuvjerskih odnosa, to bar znaju građani Jajca. Pozivamo one kojima su ugrožena osnovna ljudska prava i njihove svetosti da budu strpljivi i dostojanstveni te da budno prate dešavanja, ali da ne odgovoraju istom mjerom, jer to nije u našoj prirodi i odgoju.

 

MIZ Jajce

 

Reakcija na “Saopćenje za javnost MIZ Jajce” od strane portala volimjajce:

Ukoliko se bilo što u našem tekstu može protumačiti kao govor mržnje na vjerskoj osnovi, javno se ispričavamo svima koji smatraju da se taj govor mržnje odnosi na njih.

Ono što bismo željeli jeste da je glavni imama MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić demantirao navode iz našeg teksta, koji se prvenstveno odnose na poticanje bespravne gradnje džamije u naselju Volijak od strane istog, a potom i na ostalo navedeno u tekstu. U gore spomenutom Saopćenju niti jedna rečenica se ne odnosi na demantiranje navoda iz našeg teksta, nego nas se optužuje da smo protivnici Islama, muslimana (Bošnjaka) i osnovnih civilizacijskih tekovina .Nejasno je na koji način se to zaključuje .

Bilo bi nam drago da je sve u tekstu koji smo objavili laž, makar nekad i snosili odgovornost za napisano, ali nažalost nije. Ukoliko je sveopća javnost pratila komentare na društvenim mrežama, mnogi Bošnjaci  općine Jajce ne podržavaju ovu bespravnu gradnju, što su isti javno i iskazali te je stoga neshvatljivo na koji način protumačiti rečenicu iz priopćenja “Medžlis Islamske zajednice Jajce je inicijator dobrih međuljudskih i međuvjerskih odnosa, to bar znaju građani Jajca” ,ako je upravo odluka MIZ Jajce o bespravnoj gradnji džamije na Volijaku nešto što je narušilo međuljudske i međuvjerske odnose. Čak je i naslov izvješća iz Jajca od strane FTV-a glasio:”Izgradnja džamije u jajačkom naselju Volijak posvađala komšije”. 

Pitamo se da li je portal volimjajce odgovoran za to?

Još se isto tako pitamo : Zar svaka kritika upućena na aktualna događanja u našoj općini u doba tobožnje demokracije i slobode govora, treba biti shvaćena kao govor mržnje na nacionalnoj osnovi? 

 

Vezani tekst od 07.03.2017. godine:

https://www.volimjajce.com/index.php/2017/03/07/pitamo-se-koga-glumi-jajacki-glavni-imam-zar-nam-je-pored-svega-jos-i-to-trebalo/

 

volimjajce.com

 

 

 

Povezani Članci

Čović: Presuda šestorci neprihvatljiva, to je zločin prema hrvatskom narodu

Volim Jajce

IDPI ANALIZA Komšić u „Nedjeljom u 2“ – ispravak krivih navoda

Volim Jajce

Vlada SBŽ-a raskinula dva ugovora o koncesiji za vjetroelektrane na Vlašiću

Volim Jajce
Učitavanje....