Volim Jajce
Aktualno Jajce Zanimljivosti

Livada od milijun i pol maraka (ili kako smo kupovinom stadiona Mračaj platili izgradnju mini hidroelektrana)

Ulaganje u mlade je jedna od najboljih investicija. Mladi ljudi su budućnost svakog društva i njihov intelektualni i tjelesni razvoj su temelji na koji na kojima počiva ta budućnost. Naša djeca zaslužuju da im budu pruženi najbolji mogući uvjeti za rast i napredovanje. Svi mi, kao pojedinci ali i kao zajednica moramo učiniti sve sa im to osiguramo.

Protekle godine je na račun Općine legla tranša od oko 6 milijuna KM koje je po osnovi zaostalih potraživanja uplatila Elektroprivreda HZHB. Zasvrbjeli su naše općinare dlanovi pa su se ponašali kao da se žele što prije riješiti silnih milijuna koji su im odjednom pali i krilo. Počeli su trošiti kao da novci imaju kratak rok trajanja pa ga se moraju riješiti prije nego jednostavno nestane sa računa (svesrdno se radujemo danu kada će netko zbog ovog kriminala zasluženo završiti u zatvoru).

U nizu sumnjivih poslova ističe se kupovina stadiona Mračaj. Oronulo zdanje izgrađeno prije nekoliko desetljeća oduvijek je na neki način odisalo nesrazmjerom. Tadašnji veliki projekt bio je arena na kojoj su s manje ili više uspjeha igrali „Elaktrobosna“ i „Vrbas“, održavana lokalna atletska natjecanja, razne komunističke svečanost za Dan mladosti i slično.

Čudnim spletom okolnosti stadion Mračaj završava u vlasništvu fantomskog poduzeća „Elektrobosna dd“ koje od 1995. godine do dan danas u stadion nije uložila niti feninga (a i kako će kada postoji samo na papiru). Sva velika ulaganja, od postavljanja stolica do obimnog asfaltiranja parkinga iza stadiona i ostalih renoviranja platio je netko drugi. Ipak sva ta ulaganja koja vrijede više od samog derutnog stadiona nisu uračunata u vrijednost nekretnine, nego je on i dalje bio u potpunom vlasništvu fantomske „Elektrobosne dd“.

Odlučila je, dakle, naša općina prošle godine kupiti stadion Mračaj od fantomskog poduzeća „Elektrobosna dd“ i to po cijeni od nekih 1,3 milijuna maraka. Vlasnica je svojedobno isticala da bi “dala stadion za milijun maraka”, međutim općina je bila spremna dati puno više od toga (više od 1,5 milijuna), ali su, ko fol, na kraju uspjeli spustiti cijenu na 1,3 milijuna KM.

Da, svi mi koji plaćamo poreze općini Jajce smo platili stadion 1,3 milijuna maraka. Općina onda odlučuje tribine sravniti sa zemljom što nas je koštalo dodatnih novaca.

Naravno, ni prilikom rušenja tribina nisu ispoštivani uvjeti natječaja, ali o tome drugom prilikom.

Plan je izgraditi potpuno novi stadion koji će biti pomaknut prema rijeci Plivi kako bi imao više sunca. Pristupna cesta bi se premjestila sa druge strane terena i išla bi ispod magistralnog puta.

Međutim, u namjeri da razjasnimo brojne nedoumice koje se vežu uz ovu općinsku kupovinu postavili bismo nekoliko pitanja našem načelniku Edinu Hozanu:

Štovani načelniče, jeste li vi svjesni da smo golu ledinu platili skoro 1,5 milijuna maraka?

Jesu li vam poznata ulaganja u ovaj objekt od 1995. godine pa do danas, a u kojima fantomska „Elektrobosna dd“ nije nikako sudjelovala? Kako je onda 100% vlasnik objekta upravo ovo poduzeće?

Mislite li uistinu da ova livada vrijedi tih novaca?

Sa druge strane rijeke Plive, na prostoru ispod tehničke škole nalazi se slobodan prostor koji je dovoljno prostran i ima puno više sunca od mračnog Mračaja. Također, ovaj prostor je vlasništvo općine, dakle besplatan je. Besplatan!!!

Općina je kupila mračnu ledinu na kojoj nikada sunce nije ugrijalo za 1,5 milijuna maraka, a samo 150 metara dalje posjeduje nemjerljivo bolju lokaciju za izgradnju stadiona. Je li ovo odgovorno trošenje javnih sredstava? Da li se našim gradskim ocima iznenada pomračio um pa nisu znali što čine, ili je ipak u pitanju nešto treće?

Zanimljiva je podudarnost da je upravo „Elektrobosna dd“ poduzeće koje se javlja u projektu izgradnje mini hidroelektrana zamišljenih na lokaciji naselja Pijavice. Naravno, sada se zovu tamo neki „Bosnia green energy“ ili slično, ali u osnovi to je to. Novcima od prodaje stadiona financira se dakle izgradnja hidroelektrana koje nitko osim načelnika Hozana ne želi. Je i ovo slučajno? Da li smo golu ledinu platili 1,5 milijuna maraka upravo stoga što su njegovi vlasnici mogući poslovni partneri načelnika Hozana? Načelniče Hozane, je li istina da se u poslu sa izgradnjom mini hidroelektrana vi pojavljujete kao suvlasnik? Da li je istina da vaše aktivnosti na izgradnji mini hidroelektrana nikada nisu prestale?

Pitanja postavljamo jer javnost našeg grada ima pravo znati istinu. Pozivamo načelnika općine Jajce Edina Hozana da odgovori na ova pitanja.

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

Šestorka Herceg Bosna: Ne morate ni lajkati ni komentirati, ali molimo, podjelite. Hvala!!

Volim Jajce

PROBLEMI SUVREMENIH GASTARBAJTERA Neće kući za blagdane jer ne mogu platiti troškove puta

Volim Jajce

Juda je uvijek Juda

Volim Jajce
Učitavanje....