Volim Jajce
Aktualno Jajce TOP Zdravlje

Liječnici u FBiH najavljuju mogućnost generalnog štrajka

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH najavio je mogućnost organiziranja generalnog štrajka, ukoliko nadležne institucije i nadalje budu prolongirale početak pregovora u vezi s kolektivnim ugovorom kojim bi se trebao regulirati status liječnika u Federaciji BiH.

a to je generalni štrajk lijedčnika u FBiH – kazao je Zaid, navodeći da neotpočinjanje pregovora oko kolektivnog ugovora predstavlja ‘vrh ledenog brijega’ ispod kojeg „ključa ogromno nezadovoljstvo liječnika i zdravstvenih radnika općenito, kao i pacijenata“.

Podsjetio je da je Federalna vlada još u travnju uputila preporuku Federalnom ministarstvu zdravstva da obavi pregovore s reprezentativnim sindikatom (dosada završeni pregovori sa sindikatom zaposlenih u zdravstvu FBiH), te pozvao resornog ministra Vjekoslava Mandića na promptno otpočinjanje pregovora i zamolio građane/pacijente za razumjievanje kako bi se novonastala situacija razriješila na dobrobit svih.

Predočenim zahtjevima i ocjenama pridružili su se i predsjednici županijskih sindikalnih organizacija Sarajevske, Unsko-sanske i Zeničko-dobojske županije – prim. dr Izet Hočko, dr. Omer Mahmić i dr. Haris Husremović, ukazujući na težak položaj i marginalizaciju liječničke djelatnosti i liječnika u FBiH, te urušavanje javnog zdravstvenog sustava uopće.

Upozorili su „da liječnici rade u izuzetno teškim uvjetima, bez adekavatne opreme i mogućnosti pružanja kvalitetnih usluga, što je dovelo do ‘egzodusa’ liječnika, odnosno odliva najstručnijih kadrova u razvijene zemlje“.

Kako je rečeno, a prema podacima Federalne liječničke komore, do kraja ove godine očekuje se više od 300 odlazaka liječnika iz FBiH, što, „ukoliko se taj trend nastavi, dovodi u pitanje funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava“.

Vecernji.ba

Povezani Članci

I LIJEVE I DESNE Bošnjačke političke stranke strogo protiv današnjih poruka HNS-a

Volim Jajce

Moraju se smanjiti opterećenje na rad, na plaću i parafiskalni nameti

Volim Jajce

ŽENSKI AKTIVIZAM Dan žena: Što sad one opet hoće?

Volim Jajce
Učitavanje....