Volim Jajce
Aktualno Jajce Politika TOP

Klub vijećnika HDZ BiH Jajce u odgovoru na priopćenje Saveza SDA-SBB-Stranka za BiH: “Neozbiljnost načelnika općine razlog neodržavanja sjednice Općinskog vijeća”

Povodom javnog priopćenja Saveza SDA-SBB-Stranka za BiH glede neodržavanja sjednice Općinskog vijeća Jajce planirane za 24.04.2020. godine, a u kojem optužuju svoje koalicijske partnere iz HDZ BiH za „ometanje rada načelnika“, najoštrije odbacujemo navedene optužbe i želimo izvijestiti našu javnost o objektivnim razlozima neodržavanja sjednice, kao i o ponašanju našeg uvaženog načelnika općine Edina Hozana.

 

Još na početku provođenja mjera za suzbijanje širenja epidemije virusom Covid-19 na području Federacije BiH, šef Stožera civilne zaštite u Jajcu, ujedno i predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović, prozvan u ovom priopćenju, u dva navrata je tražio održavanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća Jajce kako bi se donijele adekvatne mjere za ublažavanje posljedica ove epidemije u gospodarstvu, te pomoći našim zdravstvenim ustanovama. Načelnik općine Edin Hozan u oba slučaja je odbio prijedlog.

Dana 07.04.2020. godine Klub vijećnika HDZ BiH Jajce uputio je zahtjev za održavanje sjednice Općinskog vijeća Jajce radi rebalansa proračuna i pomoći zdravstvenim ustanovama u Jajcu. Načelnik općine Edin Hozan nije prihvatio ni ovaj zahtjev.

Načelnik općine Edin Hozan požurivao je održavanje sjednice Općinskog vijeća Jajce radi donošenja rebalansa proračuna, čak je inzistirao da to bude izvanredna sjednica, ali nije dostavljao nikakav prijedlog rebalansa proračuna. Valjda je smatrao da vijećnici trebaju dići ruke za rebalans na neviđeno.

Termin sjednice je bio dogovoren za 24.04.2020. godine, ali zahvaljujući neozbiljnosti načelnika općine Edina Hozana nisu stvoreni formalni preduvjeti za njeno održavanje.

Na sjednici Kolegija od 15.04.2020. godine nismo imali prijedlog rebalansa proračuna jer ga načelnik općine Edin Hozan i njegove stručne službe nisu bili pripremili. Na toj sjednici načelnik je obećao da će do 16.04.2020. godine dostaviti sve potrebne materijale kako bi se sjednica Općinskog vijeća mogla sazvati.

To obećanje nije ispunio, a što nas i ne iznenađuje budući da smo do sada više puta svjedočili kako njegova obećanja imaju, ovisno o situaciji, tek simbolični karakter. Materijal za sjednicu tj. Prijedlog rebalansa proračuna dostavio je tek 20.04.2020. godine i to na kraju radnog vremena. Prema tome, tri dana prije održavanja zakazane sjednice trebalo je poslati materijale vijećnicima, a Poslovnik o radu Općinskog vijeća izričito navodi da se materijali za sjednicu moraju dostaviti tjedan dana prije održavanja sjednice. Kako taj formalni uvjet nije bio ispunjen, tako ni sjednica Općinskog vijeća nije mogla biti održana i to isključivo zbog neodgovornog ponašanja načelnika općine Edina Hozana.

Osim toga, načelnik općine Edin Hozan u svome prijedlogu rebalansa proračuna za 2020. godinu malo se zaigrao s brojkama i svoj neprimjereni prijedlog brani kao da se radi o njegovim privatnim novcima, a ne o novcima svih naših građana. Naime, u njegovom prijedlogu rebalansa ne predviđaju se nikakva sredstva za pomoć zdravstvenim ustanovama u koje svi naši građani s nadom gledaju i nadaju se njihovoj zdravstvenoj zaštiti u slučaju da se zaraza proširi i na našu općinu. Ali zato uporno inzistira na povećanju proračunske stavke za poljoprivredu (sa 460.000,00 na 600.000,00 KM) koja uopće nije puno pogođena mjerama koje su uvedene zbog ove epidemije.

U ime Kluba vijećnika HDZ BiH poručujemo načelniku općine Edinu Hozanu da se prestane ponašati na ovako skandalozan način, jer općinski proračun nije njegovo privatno vlasništvo a općinski vijećnici njegove poslušne sluge koje će podići ruku kad god on to bude od njih tražio.

Ukoliko očekuje podršku Kluba vijećnika HDZ BiH za usvajanje rebalansa proračuna, onda će morati uvažiti i naše mišljenje i sugestije. A mi tražimo samo ono što je u interesu svih naših građana, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost, a to je pomoć zdravstvenim ustanovama da budu što bolje opremljeni u slučaju da nam njihove usluge budu trebale.

 

Klub vijećnika HDZ BiH Jajce

 

 

Povezani Članci

Jonathan Moore: Podjela škole nije opcija. Skupština SBK i Općinsko vijeće Jajce moraju naći drugo rješenje.

Volim Jajce

Inicijativa skupine građana Jajca da se prostor kod Spomen fontane nazove po Dubravku Lovrenoviću

VJ Urednik 1

SKANDALOZNA ODLUKA NAČELNIKA “SVIH GRAĐANA” -JKP Čistoća i zelenilo Jajce će jednim kamionom i jednim poluispravnim bagerom čistiti snijeg na 200 km lokalnih cesta u Jajcu

Volim Jajce
Učitavanje....