Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Klub Hrvata uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog za osnivanje RTVFBiH2 sa sjedištem u Mostaru

Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je u parlamentarnu proceduru dostavio Prijedlog zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine
“Predloženi zakon ustroja Javnog RTV sistema u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru čini prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim javnosti tri konstitutivna naroda, dva entiteta i sve građane Bosne i Hercegovine. Ovaj prijedlog stoga učinkovito rješava sve bitne probleme s kojima se susreće postojeći Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Kluba Hrvata u Domu naroda PSBiH.

U prijedlogu koji se već nalazi na zvaničnoj web stranici Parlamentarne skupštine BiH predviđeno je osnivanje Radio-televizije Federacije BiH2 sa sjedištem u Mostaru, čije bi upravno vijeće činilo pet članova (tri iz reda hrvatskog naroda i po dva iz reda bošnjačkog ili srpskog naroda ili iz reda ostalih).

Također, predviđeno je i postojanje RTVFBiH1 sa sjedištem u Sarajevu, gdje bi većinu (tri člana) u upravnom vijeću imali Bošnjaci te RTRS-a sa sjedištem u Banjoj Luci gdje bi većinu (tri člana) imali pripadnici iz reda srpskog naroda.

Kompletan prijedlog Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pogledajte ovdje.

Prijedlog su potpisali delegati Martin Raguž, Ljilja Zovko, Zdenka Džambas, Bariša Čolak i Mario Karamatić, prenosi Klix.ba[gap]

Povezani Članci

Predizborni skup Koalicije za bolje sutra Jajcu održan sinoć na Šimića Polju

Volim Jajce

Jajce: SDA za danas najavila „pokretanje procesa“ kojeg je sama zaustavila

Volim Jajce

Ekskluzivne fotografije sa seta ‘Rat prije rata’: Uhićenje generala JNA Aksentijevića kojega glumi Goran Grgić

Volim Jajce
Učitavanje....