Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

KLUB HRVATA U PFBiH– Predloženi zakono o MIO bitno drukčiji nego u nacrtu

Klub delegata hrvatske nacionalnosti osporio je Federalnoj vladi na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta da je u prijedlogu novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju ugradila odredbe koje bitno mijenjaju taj tekst u odnosu na nacrt.

Hrvatski delegati su podnijeli više amandmana na zakon, a predsjedavajući Kluba Tomislav Martinović je rekao da ih Vlada nije prihvatila.

Po njegovim riječima, amandmani bi bili korisni svim građanima FBiH budućim umirovljenicima i nemaju veze s „nacionalnom pozadinom“, kako neki tumače nastojanja hrvatskog kluba, kako je naveo.

Jednim od amandmana, delegati Hrvati su predložili povećanje općeg boda za izračun visine mirovina sa 13,6 na 14,31.

Vlada je bod 13,6 predložila kao segment izračuna mirovina budućim umirovljenicima, i to na način da se on množi s bodovima koje osiguranik ostvaruje na osnovu godina staža i visine plaće. Primjer koji je i danas, obrazlažući predloženi zakon o MIO, „izračunao“ federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, jeste mirovina osiguraniku s 40 godina staža. Ako je imao plaću u visini prosječne u FBiH, za svaku godinu staža bi dobio po jedan bod, pa bi njegova mirovina, po Drljačinim riječima, bila izračunata po formuli: 40×13,6 ­= 544 KM.

Predsjedavajući hrvatskog kluba Tomislav Martinović je, pak, rekao da ima informacija prema kojima bi buduće mirovine istim osiguranicima bile manje od ostvarenih po dosadašnjem zakonu.

Vecernji.ba

Povezani Članci

“OKTOBARSKA REVOLUCIJA” Ako imate što reći recite to u nedjelju, ili šutite do kraja života

Volim Jajce

Znanstvenici korak bliže razumijevanju muškog ćelavljenja

Volim Jajce

ŠTO ČEKA EUROPU U 2017. GODINI? Ugledni politički analitičar predvidio je dvije opcije, od kojih jedna nije nimalo svijetla…

Volim Jajce
Učitavanje....