Volim Jajce
Aktualno Općenito Svijet TOP Zanimljivosti

KLJUČ JE U STRPLJENJU Najstariji čovjek na svijetu proslavio 146. rođendan

Indonežanin Mbah Gotho, na čijoj osobnoj iskaznici piše da je rođen 31. prosinca 1870. godine, proslavio je 146 rođendan u malome selu u indonezijskoj pokrajini Javi, a znatiželjnicima je poručio da je ključ dugovječnost strpljenje, piše Independent.

Matični ured pokrajine Jave potvrdio je da su podaci o Gothinu rođenju točni. Do sada je titulu najstarije osobe na svijetu nosila Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla u 122. godini života.

Gotho, koji je rođendan proslavio s unukom Suryantom i suprugom Suwarni, navodno je nadživio svih desetero braće i sestara, četiri prethodne supruge i djecu, javlja Jutarnji list.

Skromna proslava s obitelji i susjedima održana je u njegovu domu u mjestu Sragenu. Mbah Gotho se osmjehivao dok su mu pjevali rođendansku pjesmu, a kako prenose mediji, uspio je sam odjednom ugasiti sve tri svijeće s brojevima 1, 4 i 6 na rođendanskoj torti.

Kada su ga ranijih godina pitali da im oda tajnu dugovječnosti, Gotho je odgovorio: “Jedini recept je strpljenje.” Novinarima je ispripovijedao da se za smrt počeo pripremati još 1992., kada je dao isklesati nadgrobnu ploču, no i 24 godine nakon toga još uvijek je živ.

Za regionalnu tv-mrežu 2016. je kazao: “Zapravo sada želim umrijeti.” Odnedavno Gotho ne može sam održavati higijenu, a članovi obitelji pomažu mu pri konzumiranju hrane jer je sve slabiji. Unuci kažu da Gotho najviše vremena provodi slušajući radio jer mu je vid preslab da bi gledao TV.

U svijetu ima još nekoliko osoba koje tvrde da su nadmašile rekord Jeanne Calment, poput Nigerijca James Olofintuyija koji kaže da će skoro napuniti 171 godinu i Etiopljanina Dhaqabo Ebbea koji navodno ima 163 godine, no bez dokumenata kojima to mogu potvrditi nema i službenog priznanja.

Povezani Članci

Štetno: Što se zapravo događa u tijelu kada jedemo (pre)brzo?

Volim Jajce

TUGA Jezivi prizori: Iz Ramskog jezera izronili ostaci kuća i grobovi

Volim Jajce

Predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari uručena zahvalnica Vitezova kraljevskog grada Jajca

VJ Urednik 1
Učitavanje....