Volim Jajce
Aktualno BiH

Kardinal Vinko Puljić: Neke zanima samo kad će biti gay parada!

Kardinal Vinko Puljić žestoko je kritizirao današnju demokraciju u Mariji Bistrici na hodočašću vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije.

Dvanaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je 14. listopada.

Svetu misu u Mariji Bistrici predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić

Rekao je da novinari lažu i da su potkupljeni, da se donose zakoni kojima se otima vlasništvo, da se odgajaju djeca koja ne pamte prošlost i bježe kad postane teško, a vjernike se naziva fašistima kad zagovaraju katolička načela.

U nadahnutoj propovjedi izrazio je radost zbog hodočašća i okupljanja u Mariji Bistrici istaknuvši Marijinu ulogu u životu vjernika. „Ovdje na poseban način dolazeći Majci Božjoj želimo se prepoznati u svojem katoličkom identitetu. Ona nam je dala ime rađajući Isusa i da se mi zovemo kršćani katolici. Dakle, želimo se prepoznati, postati svjesni sebe. Da znamo iz čega ćemo živjeti, što smo, tko smo, da nismo izgubljeni, ali nema od nas nijednoga da ne nosimo i svoje rane koje nam treba izliječiti, utješiti. (…) Važno je doći biću koje nas je sposobno s poštovanjem čuti, saslušati, utješiti. Na svoj način to je naša Nebeska Majka. Došli smo joj ispričati svoje muke i poteškoće kako bismo doživjeli da nas ona poštuje, grli i tješi. Nama ta utjeha vjere treba da ne klonemo, da možemo hrabro naprijed ići. Kako nam neće trebati ta utjeha vjere kad su nam oduzeli naše kuće, naša ognjišta spalili, protjerali nas, a sada donose zakon da nemamo pravo na tu svoju imovinu. Kako onda gledati na tu demokraciju? Kakva je to demokracija koja nam ruši naše dostojanstvo, naša prava?“, osvrnuo se kardinal.

Prema njegovim riječima, da bi se mogli boriti za dostojanstvo i pravdu, ljudima treba smjelosti vjere i smjelosti da hrabro dignu glas. „Mi postojimo, nije nas nestalo. Koliki god viču: ‘Tamo njih nema!’ Ima nas i želimo biti i opstati. Želimo biti ono što jesmo, ne protiv drugih, ne na račun drugih nego ono što nama pripada kao ljudima, kao Hrvatima, kao katolicima“, rekao je nadbiskup Puljić poručivši da je potrebno zauzimati stavove vjernika i čovjeka koji ima korjenje. „To što se mi borimo za naša prava nismo ni protiv koga usmjereni, nego kažemo: ‘Živi smo, želimo živjeti i biti prepoznatljivi onakvi kakvi jesmo.’ Zato smo došli Majci, da se prepoznamo, da budemo svjesni sebe, da budemo hrabri u svojoj vjeri i tu hrabrost vjere utkati u javnost“, poručio je kardinal.

Također je podsjetio na važnost čuvanja svojeg identiteta, kao i nasljedovanja uzora vjere i hrabrosti među precima kako bi se ostalo i opstalo na svojem. „Ne smijemo zaboraviti naše velikane duha počevši od Bl. Alojzija Stepinca koji je bio simbol u onim teškim vremenima, do drugih velikana koji su itekako hrabro svjedočili, narod poučavali i vodili. I mi moramo tu našu vjeru prenijeti budućim pokoljenjima koja su iza nas. Neka znaju na čemu su nikli. Neka se ne stide svojih korijena. Neka istinski budu vjerodostojni nasljednici – potomci tih hrabrih heroja vjere, tih predaka“, istaknuo je kardinal ohrabrivši vjernike i podsjetivši ih da Marija uvijek vodi Isusu.

„Lijek za naše rane je njegova riječ. Ona nas tješi, hrabri, nadu tka u nama. Zato vas želim potaknuti da ne smijemo zaboraviti Marijinu riječ da poslušamo Isusa što kaže. Ako Isusa poslušamo, nitko nas slomiti neće. Možda ćemo se napatiti, mučenički preživjeti, ali neće nas pobijediti jer Božja je zadnja“, rekao je kardinal u završnici propovjedi. „Donesite hrabru i radosnu vjeru u vaše domove“, poručio je vrhbosanski nadbiskup prije blagoslova zahvalivši svima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su pomogli i potrudili se da se ovo hodočašće dogodi.

Na kraju mise, koju je svojim pjevanjem obogatio zbor iz Žepča, okupljenima hodočasnicima je za svjedočanstvo vjere zahvalio rektor Matošević.
Banner_spcvita

Povezani Članci

Emir više nije smiješan: Hadžihafizbegović pozvao na preglasavanje Hrvata i izbor Komšića

Volim Jajce

Poduzeće Steelmin BiH prima djelatnike u radni odnos

Volim Jajce

NK ELEKTROBOSNA: Prozivka i prvi trening

Volim Jajce
Učitavanje....