Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Karamatić ponovio: Ako ne bude izmjena izbornog zakona oživljavamo Herceg Bosnu

Osobno sam najavio kako će u tom slučaju HSS na Hrvatskom narodnom saboru iznijeti prijedlog aktiviranja članaka Bečke konvencije koji jasno kažu kako ukoliko je jedna strana grubo oštećena po nekom međunarodnom sporazumu ima se pravo vratiti na početno stanje. U ovom slučaju početno stanje je Hrvatska republika Herceg-Bosna s kojom smo ušli u razgovore i međunarodne sporazume.

U razgovoru za Dnevni Avaz, izaslanik HSS BiH u Domu naroda BiH ponovio je svoje ranije stavove vezane za posljedice neusvjanja izmjena izbornog zakona koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Izmjene Izbornog zakona koje je pripremio HNS uskoro bi se trebale naći pred parlamentarcima. Vjerujete li da će dobiti podršku?

Vjerujem kako će otvoriti proces razgovora o Izbornom zakonu tamo gdje je tim razgovorima i mjesto a to je upravo Parlament. Također vjerujem kako među kolegama iz druga dva konstitutivna naroda ima dovoljno onih koji vjeruju kako je budućnost ove zemlje u međusobnom uvažavanju i poštovanju, a ta načela jednostavno nije moguće provoditi ukoliko postoji mogućnost da jedan narod određuje drugom tko će ga predstavljati u organima izvršne vlasti.

Što ukoliko podrška izostane? Vi ste izjavili da bi u tom slučaju moglo doći do blokade i Vijeća ministara i Vlade FBiH. 

Ukoliko izmjene Izbornoga zakona ne dobiju potporu to znači kako se pri idućem izbornom ciklusu ponovo planira nametnuti hrvatskom narodu predstavnike koji su podobni političkom Sarajevu a ne koje je izabrao hrvatski narod. U slučaju toga scenarija osobno ne vidim nikakvog razloga da aktualni ministri iz reda hrvatskog naroda konstruktivno sudjeluju u radu Vijeća ministara i Vlade F BiH. U tom slučaju očekujem od hrvatskih ministara da podržavaju samo i isključivo odluke i rješenja koja su nužna za minimalno funkcioniranje kako Federacije tako i BiH.

Jesu li to ucjene , i “poziv na rušenje ustavnog poretka” kako neki ocjenjuju?

Apsolutno ne. Osobno sam najavio kako će u tom slučaju HSS na Hrvatskom narodnom saboru iznijeti prijedlog aktiviranja članaka Bečke konvencije koji jasno kažu kako ukoliko je jedna strana grubo oštećena po nekom međunarodnom sporazumu ima se pravo vratiti na početno stanje. U ovom slučaju početno stanje je Hrvatska republika Herceg-Bosna s kojom smo ušli u razgovore i međunarodne sporazume. Prvo Washingtonski a kasnije Daytonski. Ti sporazumi su što preglasavanjem Hrvata, što nametnutim odlukama Visokih predstavnika grubo dezavuirali politička i ekonomska prava BiH Hrvata. Bečka konvencija je iznad zakona bilo koje zemlje i o tomu će u slučaju da Hrvatski narodni sabor prihvati inicijativu HSS-a odlučivati Međunarodni sud pravde u Haagu koji je pravni slijednik Stalnog suda za međunarodnu pravdu UN-a. Ustavni poredak je rušen upravo umanjenjem i oduzimanjem dijela prava jednom konstitutivnom narodu i ovo će biti početak povratka ustavnosti i zakonitosti u BiH.

Bili ste protiv povećanja akciza, usvojenih u Domu naroda po hitnoj proceduri, a sada su u Predstavničkom domu u skraćenom postupku. Pod kojim uvjetima biste Vi podržali ovaj prijedlog?

Ne postoje ti uvjeti. Trenutno na cijenu litre goriva imamo 64 pfeninga akciza na koja se još dodatno obračunava PDV od 17 %. Samo u 2015. godini prihodi od akciza na naftu i naftne derivate koji su prikupljeni su iznosili 469 miliona KM. Ukoliko tomu pribrojimo još 192 miliona prihoda od putarine za održavanje puteva, 119 miliona KM putarine za izgradnju autoputeva i 70 miliona KM putarina koje se plaćaju prigodom registracije dođemo do brojke od 850 miliona KM prikupljenih sredstava u 2015. godini. U toj istoj godini nije napravljen niti metar autoputa. U 2016. godini je prikupljeno i više sredstava ali ponovno nije napravljen niti metar autoputa. Sada nas pokušavaju uvjeriti kako će još nekih dodatnih 15 pfeninga po litru dovesti do ekspanzije cestogradnje u BiH. Da nije žalosno bilo bi smiješno.

Često u Domu naroda PSBiH ističete kako dugo čekate na odgovor pravosuđa po Vašoj prijavi protiv bivšeg ministra Slavka Matanovića . Je li se u međuvremenu nešto promijenilo po ovom pitanju?

Aktivno razmišljam o tome da podignem krivičnu prijavu protiv Tužiteljstva BiH zbog zataškavanja toga slučaja. Ukoliko u Tužiteljstvu očekuju da ja zaboravim na tu prijavu, prave veliku grešku i uvjeravam ih i ovim putem da štiteći krimogenog bivšeg ministra najveću štetu prave upravo instituciji Tužiteljstva, jer će na koncu doći do sudskog procesa koji će rezultirati osuđujućom presudom, a vjerojatno i suspenzijama onih koji taj predmet već predugo drže “u ladici”.

Nedavno je u Domu naroda usvojen Vaš prijedlog da se formira komisija koja će na neki način istraživati rad Ministarstva vanjskih poslova. Je li komisija počela s radom i zašto ste predložili njeno formiranje?

Povjerenstvo za Javno saslušanje uvaženog ministra MVP-a o vanjskopolitičkom stanju BiH će početi s radom u idućem mjesecu. Predložio sam formiranje istoga iz razloga jer se gospodin Ministar nikada nije pojavio niti na jednoj sjednici Doma naroda kako bi odgovorio na pitanja ili moja, ili mojih kolega o pojedinim segmentima svoga rada. Budući kako je taj prijedlog dobio potporu natpolovične većine članova Doma naroda očito je da radom i ponašanjem istoga nije zadovoljna većina mojih kolega. MVP je u svim zemljama okruženja jedan od najbitnijih ljudi u državi, a u slučaju gospodina Crnatka, Dom naroda kao najviše zakonodavno tijelo u BiH nema nikakvih informacija ni kuda hoda, ni što zagovara, niti kakvi su efekti tih njegovih putešestvija. Ono što je vidljivo je kako BiH sve više gubi međunarodni utjecaj od kada je ovaj Ministar na toj poziciji. Ovo povjerenstvo će tome definitivno stati na kraj.

Često kritikujete ministra vanjskih poslova Igora Crnatka, koji nikad nije došao na sjednicu Dom naroda. Jeste li ga, inače imali priliku sresti, mimo Parlamenta?

Nikada ga osobno nisam sreo, ali čuo sam da kruži priča kuloarima kako je jednom bio u zgradi Parlamenta.

Redovno postavljate delegatska pitanja Vijeću ministara BiH. Čijim odnosom i odgovorima ste najzadovoljniji?

Što se tiče odnosa članova Vijeća ministara prema Domu i meni osobno, osim naravno gospodina Crnatka, uistinu nemam primjedbe niti na jednoga ministra ili zamjenika. Svi su do sada odgovorili na sva pitanja koja sam im postavio, ma kako ona neugodna bila za njih. Kako postavljam konkretna pitanja očekujem i konkretne odgovore. Budući da su u Vijeću ministara ipak prekaljeni politički kadrovi rijetko odgovore konkretno, tako da sam vrlo rijetko zadovoljan odgovorom. Najkonkretnije odgovore, bilo meni, bilo kolegama daje novi Ministar prometa i komunikacija, gospodin Ismir Jusko.

Zagovornik ste uvođenja trećeg kanala na hrvatskom jeziku.Hoće li se taj prijedlog naći u prijedlogu HNS-a o izmjenama Zakona o JRTV sistemu?

U prijedlog HNS-a je ugrađeno između ostaloga i to da jedan od kanala bude na hrvatskom jeziku.

Gdje Vi vidite rješenje za problem BHRT-?

Jedini izlaz iz ovoga stanja je donošenje novoga Zakona o Javnom RTV sistemu. Svi ostali pokušaji će rezultirati gašenjem Javnih servisa. Jasno tim Zakonom moraju biti zadovoljni svi narodi u BiH.

Svaka politička opcija u BiH s nacionalnim predznakom iz različitih naroda potencira ugroženost samo “jednih među drugima”. Kad će se  političari saglasiti ,a naročito kada će se posvetiti pažnja tome da su ovoj zemlji svi osim političara podjednako ugroženi i da žele bolji i život dostojan čovjeka ?

Puna ravnopravnost je kada čovjek može raditi i živjeti od svoga rada, izjašnjavati se kako želi i obrazovati na jeziku kojem želi. HSS se zalaže za to i to je odgovor na većinu problema u ovoj zemlji. Neprihvatljivo ja da jedan narod drugome nameće bilo što zbog brojnosti, što je u ovoj zemlji često slučaj. To je jedna od najbitnijih stvari koje moramo riješiti. Kada se to riješi takve priče će izgubiti svaki smisao. Na žalost, trenutačno i te kako imaju smisla.

U Vašim javnim istupima često naglašavate da u Vašem političkom angažmanu zastupate samo interese hrvatskog naroda i to onog dijela koji je glasao za Vašu stranku. Šta da Vam se za pomoć obrati pripadnik nekog drugog naroda?

Ja sam hrvatski političar i normalno je da zastupam interese u prvom redu hrvatskog naroda.
S druge strane svi zakonski prijedlozi koje sam do sada uputio u parlamentarnu proceduru su se jednako odnosili na poboljšanje ekonomskog statusa svih u BiH. Kao što gorljivo zastupam interese svoga hrvatskog naroda, jednako gorljivo ću stati u zaštitu bilo koga tko je diskriminiran samo zbog svoje nacije ili religije, apsolutno nebitno koje.
Moj moto je ” Ne može nitko u BiH imati veća prava od hrvatskog naroda i ne smije nitko u BiH imati manja prava od hrvatskog naroda.”
Ukoliko bi moje kolege iz reda sva tri konstitutivna naroda prihvatili taj moto, živjeli i radili držeći se njega, ova zemlja bi bila jedno vrlo ugodno mjesto za život.

Imate li pravo na korištenje službenog automobila i kako dolazite na posao?

Sam vozim isključivo svoje vozilo, bez pratnje, zaštite ili bilo čega sličnoga. Ukoliko mi treba službeno vozilo i službena pratnja u mojoj zemlji onda bi se morao duboko zamisliti je li ispravno što i kako radim.

Da li biste supruzi ili bliskom članu porodice ustupili službeni automobil na korištenje kao što je učinio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović? 

Osobno sam legalista. Zakonima i pravilnicima je jasno propisano tko i pod kojim uvjetima može koristiti službena vozila. Supruge i članovi obitelji nisu u tim pravilnicima. Takva zloupotreba položaja je ponižavanje i građana i države BiH. Niže od toga valjda jedino može biti, ne znam, postrojavanje Počasnog voda Oružanih snaga uz pratnju Vojnog orkestra prigodom odlaska ljubavnici

Da li  podržavate ukidanje zakonske odredbe kojom vozila pod pratnjom imaju prednost nad vozilima Hitne pomoći i vatrogasaca, što je predložio u Predstavničkom domu poslanik SBB- Damir Arnaut?

Uvaženi kolega Arnaut i ja se često nađemo na suprotnim stranama sa suprotstavljenim mišljenjima. Neovisno o tome, što se tiče ovoga Arnautovog prijedloga imati će moju punu potporu. Neprihvatljivo je, rekao bih i nemoralno da prolazak bilo kojeg dužnosnika ima prioritet nad vozilima koja spašavaju živote i imovinu ljudi koji žive u ovoj zemlji.

S kojim delegatima i zastupnicima iz drugih političkih opcija imate najbolju saradnju?

Odličnu suradnju imam sa velikom većinom izaslanika i zastupnika koji dolaze iz tzv nacionalnih stranaka, neovisno kojem narodu pripadaju.

Šta biste izdvojili kao Vaš poseban uspjeh u dosadašnjem parlamentarnom djelovanju ?

Po mome mišljenju to je van ikakve konkurencije upućivanje Zakona o konverziji CHF-a u Euro po tečaju na dan podizanja kredita u parlamentarnu proceduru, kao i usvajanje tog istog Zakona u prvom čitanju u Domu naroda. Zahvaljujući toj inicijativi je Hypo banka već ponudila svim korisnicima tih kredita otpis od 30 do 50 % dugovanja. Zakon se trenutačno nalazi u proceduri u Federalnom parlamentu i uvjeren sam kako će biti usvojen. Nakon toga ga ponovo vraćamo na državnu razinu i tu ćemo uvjeren sam, konačno te ljude izvući iz dužničkog ropstva u koje su na prevaru uvučeni, te im vratiti život dostojan čovjeka kao i vjeru u institucije, parlamentarce, i u konačnici dokazati kako je u ovoj zemlji još uvijek interes običnog čovjeka ispred interesa međunarodnih financijskih mešetara .

S kakvim pitanjima Vam se najčešće obraćaju građani?

Najčešća pitanja su upravo oko kredita u tzv “švicarcu” i hrvatskom kanalu u sklopu Javnih RTV servisa.

Poštujete li Kodeks ponašanja i oblačenja u PSBiH ?

Naravno, mislim kako je neprihvatljivo doći na sjednicu najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji u farmerkama ili mini suknji. Uvjeren sam kako poštujem i dio Kodeksa koji se odnosi na ponašanje iako pojedine kolege smatraju da ponekad prigodom svojih obraćanja pređem, kako je nazivaju, “crvenu liniju”. Jednostavno sam iskren do kraja i ako smatram kako se netko ponaša kao “udružena zločinačka organizacija” to ću i reći, bez obzira radilo se o BiH tužiteljstvu, Sudu ili bilo kojoj drugoj instituciji.

Kako provodite slobodno vrijeme ?

Na moju žalost nemam ga puno tako da i nemam nekih velikih hobija. Sve raspoložive trenutke pokušavam provesti s obitelji, a u posljednje vrijeme sam ponovo počeo svirati gitaru, vrati me u neko drugo vrijeme kada sam bio mlad i kada mi je svijet izgledao kao puno ljepše mjesto.

Dnevnik.ba

 

Povezani Članci

ZAUSTAVLJANJE DISKRIMINACIJE HRVATA Ustavi sud BiH poništava protuustavni naputak SIP-a?

Volim Jajce

GENI GENI KAMENI Znanstvenici potvrdili – Evo što se nasljeđuje od oca, a što od majke

Volim Jajce

POSTIGNUT DOGOVOR U JAJCU, SLIJEDI USPOSTAVA VLASTI

Volim Jajce
Učitavanje....