Volim Jajce
Aktualno Jajce Priroda i ekologija

KAMIONIMA SMEĆA ZA JEDINSTVENA PLIVSKA JEZERA – sprega vlasti i povlaštenih poduzetnika

Pitanje načelniku općine Jajce: Čija je deponija građevinskog otpada na obali malog Plivskog jezera?

Vjerujući u slobodu javne riječi i mišljenja, kao i u pravo na pristup informacijama, pokrenuli smo ovu akciju s ciljem upozoravanja na brojne nelogičnosti koje se, uz pokroviteljstvo općinske vlasti, događaju u Jajcu. Načelniku općine Jajce, Edinu Hozanu javno ćemo postavljati pitanja i tražiti objašnjenja i odgovore. Smatramo da, javno govoreći u ime građana Jajca, na to imamo pravo. Načelnik se u svojoj predizbornoj kampanji zaklinjao da će biti načelnik svih građana našeg grada pa mu ovom prilikom nudimo da to i dokaže.

Malo tko nije primijetio kako se u posljednje vrijeme iznenada i niotkud na obali Maloga plivskog jezera pojavila deponija građevinskog otpada. Radi se na lokalitetu Kolonija, ispod starih vojnih baraka.

Nije nepoznato tko nekontrolirano odlaže ovaj otpad, ali jednostavno nije moguće da ove aktivnosti jednostavno prolaze neopaženo.

Neuredna gomila nabacanog kamena i skršenog betona, nakaradnog izgleda, ne samo da predstavlja uvredu za oko, nego postavlja i pitanja. Od ranije nam je poznato da slični slučajevi, kada se nešto iznenada počinje događati, naoko bez ikakvog razloga i plana, obično upućuju da će se nešto u konačnici izroditi iz svega. Krene to tako polako, sa jednim istovarenim kamionom zemlje ili kamena, pa onda drugim i tako polako ide taj posao dalje. Međutim, previše smo ovakvih poslova vidjeli da ne budemo oprezni.

Poznato nam je načelniče Hozane da ste nastavili svoje poslove na izgradnji mini hidroelektrana na Plivi premda je jajačka javnost skoro pa jednoglasno ustala protiv njih. Vaš plan za izgradnju resorta na obali malog jezera također nije prošao, ali tko garantira da vi i vaši  suradnici i dalje ne radite nešto po tom pitanju.

Dakle, pitamo vas načelniče Hozane da nam javno odgovorite tko i za čiji račun nekontrolirano odlaže građevinski otpad na obali malog Plivskog jezera?

Jeste li poslali općinske inspektore da to istraže, postave pitanja i poduzmu mjere? U gradu se priča, a komentira i među općinskim službenicima, da ste upravo vi gosp. načelniče dali suglasnost da se smeće deponira upravo na toj lokaciji.

Možda je i ta lokacija, kao i mnoge druge u Jajcu, privatizirana daleko od očiju javnosti pa novi vlasnik želi malo poravnati teren. Ako je tako, izvijestite građane Jajca, jer oni to imaju pravo znati, pogotovo ljudi koji žive u blizini te deponije.

Također, pozivamo i lokalne organizacije koje se brinu za zaštitu okoliša da postave ovo pitanje. Zanima nas i to je li Agencija za vodno područje rijeke Save koja ima ured u Jajcu reagirala na ovaj ekološki problem u nastajanju, ali i Agencija za kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu. Tražimo od vas da reagirate i postavite pitanje načelniku Hozanu!

Volimjajce.com

 

Potral Volim jajce je posvećen istini i pravdi. Rukovodimo se željom da građani Jajca imaju pravo znati što to radi lokalna vlast. Kako se raspolaže javnim sredstvima koja su i naša, kako se upravlja materijalnim dobrima općine i našim prirodnim resursima.

Javno pozivamo naše sugrađane i sve dobronamjerne pojedince koji raspolažu podacima o korupciji lokalnih vlasti u Jajcu da nam ih anonimno dostave na e-mail: [email protected] Obećavamo da ćemo te dokaze objaviti bez navođenja izvora, dakle anonimno. Budimo jedinstveni u borbi protiv korupcijske hobotnice koja izjeda tkivo našega grada.

Povezani Članci

Stanić: U Beču i Grazu uhićene vehabije iz BiH

Volim Jajce

ALISPAHIĆ: Dok se pripremao genocid nad Bošnjacima, glumac Emir je po mitinzima mahao s tri prsta

Volim Jajce

TRANSPARENT IZ TUZLE KOJI JE DIGAO HRVATE NA NOGE: “Kolac za Čovu i ‘do jaja’ za Kolindu”

Volim Jajce
Učitavanje....