Volim Jajce
Aktualno TOP

Kada NVO upravlja učenicima

U Bosni i Hercegovini  ništa se ne dešava  slučajno  pa tako ni  sve ovo oko ” podjela škola u Jajcu”  glavni akteri ovih dešavanja sigurno imaju i političku pozadinu, ali u sve se uključio i nevladin sektor koji očito i agresivno manipulira sa  učenicima, te stvara prividna rješenja koja pokušava preko učenika nametnuti kao neka zakonska rješenja.    O ovoj problematici  imao je što reći i jedan naš  čitatelj te njegov tekst prenosimo  u cijelosti.

Načelnik  Jajca Edin Hozan uvjerava veleposlanicu SAD i hvali joj se kako mu Hrvati ne smetaju. Smeta mu “samo” hrvatski grb. Naravno smeta mu i jezik hrvatski, mozda samo malo manje . Zasad.  Iz taktičkih razloga. Bilo bi nekako zazorno puno smetnji odjednom. Kako kaže Hozan , i ne samo on, neustavni grb mu smeta.

              Narodu koji u ovoj zemlji ima tisućljetnu povijest,  koji je ovu zemlju u znoju i krvi gradio i branio, koji je tu nikao, koji tu živi i umire reći da mu je znakovlje neustavno znači reći da je i on sam neustavan. Biti toliko netolerantan prema nekome, negirat ga zove se…ma neugodno mi reć. Ovako ćemo, da su Hrvati prema nekome takvi to bi smjesta mediji, veleposlanici …marsovci okarakterizirali kao fašističko ponašanje. Po čemu možemo primijetiti da u Jajcu žive Hrvati ako pored Općine ne vijori i hrvatski barjak.

              Mogli bi se istaknuti i ljiljani ali to nije simbol koji će asocirat na Hrvate.  Asocirat će na vjernost papi, vjeri kršćanskoj, katoličkoj. Ali i na grozne zločine počinjene nad Hrvatima pod zastavom sa ljiljanima. Ljiljani su jedan od tri najvažnija simbola kršćanstva. Pored križa i ribe.  Ali Hrvati imaju svoj nacionalni grb pored toga vjerskoga.

               Ako netko misli da hrvatski grb (šahovnica) u Bosni nije kod kuće neka malo pogleda Fojnički grbovnik.  Posebice grb bega Kopčića. I ne samo njegov.

                Ako jedan načelnik grada u kome je pola stanovništva hrvatskog kaže da mu Hrvati ne smetaju morao bi se upitat gdje je njegov problem. Nije li možda problem u tome što je bošnjačko muslimanski preradikalan i ne može smislit ništa hrvatsko. Osim, na srecu, rijetkih Hrvata kojima kao i njemu hrvatsko smeta.

                Moram napomenuti da imam svoj stav, ali u ovom slučaju iznosim stavove ljudi koji Jajce vole,neki i ne žive u Jajcu ali ga sanjaju i kad bi mogli birat gdje živjet pored raja birali bi i Jajce.

                 Načelnik Jajca Edin Hozan je predstavnik one desnoradikalne bošnjačko muslimanske asimilacijske politike koja nema budućnosti.. Koja sebi uzima za pravo javno veleposlanici SAD reći  (ma tko ona bila i ma što zastupala) da mu Hrvati ne smetaju nego “samo” ono po čemu ih se prepoznaje. Ona zna što znači simbol i što znači izjava…meni Hrvati ne smetaju.

                 Hozanu i onima čiju on politiku demonstrira krila daje neka “spontana”ljubav međju djecom.

                 Ne pratim sve detaljno, ne zato što me ne zanima nego sto sam tužan i bijesan na one koji stoje iza ove “spontane ljubavi”. Pa mi je lakše bit na distanci. Tu mislim prvo na one koje bi se moglo stavit u društvo sa Kvislingom. U časnom društvu im nije mjesto. .Ljut sam i na roditelje i tužan jer dopuštaju maloljetnicima da odlučuju o nečemu što ne može i neće bit njihova odluka. Ali lijevaju vodu u pravcu odluke.

                 Ja imam djecu i znam o čemu govorim. Onima kojima je hrvatstvo i sve hrvatsko teret skidam kapu. Imaju moje poštovanje i sućut. Nije im lako. Oni pate. Nemojmo im muci pristajat.

                  One kojima su hrvatske i katoličke vrijednosti orijentir u životu pitam…zašto dopuštate ovaj suludi i brutalni janjičarski pohod na te vrijednosti, na smisao vašeg života na zemlji. Na vašu djecu. Ima li itko na ovom svijetu da može bolje znat što je dobro za vašu djecu. Ako vi ne znate onda ne zna nitko. Ponajmanje maloljetna djeca. Da djeca znaju kuću kućit i pas bi je imao.. Djeco, ispričavam se. Oprostite mi. Ovom narodnom ne želim vas uvrijedit nego vašim roditeljima opisat grijeh koji čine ne čineći. Veliki grijeh. Vi ste uglavnom izrasli iz “jedne iza ušiju”ali dok su roditelji živi nećete izrasti iz roditeljske brige i brižne riječi. Sjećam se situacije kada je meni duplo jači sin prvi i zadnji puta rekao neću. Do prvog puta me se bojao, a kad je doslo to “neću” našao sam se u potpuno novoj situaciji. Onako nemoćan sam ga pitao:”Jesi li ti sad frajer? Sine, svaka tebi čast na tvome frajerluku. Aj budi frajer pa uradi to.”Poslije nekog vremena je uradio. Od tada je bio frajer slušajući oca. Budite i vi frajeri slušajući vaše roditelje.

                Djeco draga,čovjek da ne bi zalutao mora imati orijentir u životu. Vaš orijentor bi trebao bit križ,”šahovnica” i jezik roda vašega.  Hrvatskoga. Posebno prijateljstva i “spontane ljubavi”zahtijevaju orijetire. Oni učvršćuju prijateljstva ako svjedoče uzajamnom uvažavanju.

                 Za prijateljstvo orijentir se ne prodaje.

                 Ne slušajte manipulatore.Niti one kvislinge,niti one za koje rade.Uostalom kvislinzi i gospodari,otkud vama pravo manipulirat sa maloljetnicima. Nadam se da imate toliko pameti pa vidjeti …sa nesagledivim posljedicama. Pa nisu to staklenke.To je čak i u Bosni i Hercegovini utuživo i kažnjivo.

                 Moram se vratit roditeljima. Je li vi znate što je cilj ove “spontane ljubavi”? Da budem iskren nije ni meni sto posto jasno ali naslućujem. Bošnjačko muslimanska agresivna asimilacijska politika želi preuzet obe škole. Uz pomoc vaše djece. Moguće je da to nije cilj ali ja bih se,za svaki slučaj raspitao. Kažu da postoji peticija koju je potpisalo 500 (pet stotina) roditelja. Jeste li i vi međju tih 500. Ako niste jeste li se zapitali zašto neki roditelji brinu o svojoj djeci toliko da su spremni potpisat i neku peticiju,a vi??? Ne znate niti o čemu se radi.

              Veliki je to grijeh koji,izgleda u Jajcu nemate gdje ispovidit.Ispovjednici cine jos veci grijeh jer bi trebali znat vise od vas.I morao bi se cut njihov glas.Ne cuje se.

              Dragi ispovjednici,vama se ne govori što ćete radit.To biste vi trebali znat.Ali meni se čini da ni vas sef ne zna sto vam je cinit.Ja imam prijedlog.Budite nadu.Propovjedajte je.Slusajte bilo svoga naroda.Dosta vise …Isus ovo Isus ono ili sv.Ivan ovako sv.Ivan onako.Recite narodu sto bi Isus učinio danas. A što sv.Ivo. Bi li okrenuo i drugi obraz.Ili bi roditeljima rekao:”Drugi obraz vrijedi za vas,ali ako vam djecu diraju???Recite im…ne dirajte ih.”

              Bio sam i na djačkim i na pučkim misama. Dragi moji fratri, tako se ne postaje institucija.Vi živite od stare slave. Ne propovijedate nadu Istinski je može propovjedat samo onaj koji je sam ima.

Nadjite je u sebi. Kažite djeci, roditeljima…kada krenu u školu,na posao,u kupovinu…neka se prekriže .neka kažu :”I missovo.”Oni koji od života žele više neka izmole Očenaš,Zdravo Mariju,Slava Ocu. Oni koji žele još i više mogu i Virovanje. Ali ne treba baš prigonit. Treba nešto ostavit i za sv.misu. U nedlju. Dajte, nemojte se ljutit. Ne mogu ja radit vaš poso.

             Moram privodit kraju…još ćete zaspat čitajuć.

              Ako se slažete poručio bih kvislinzima da njihov posao neće proći bez nagrade. A gospodarima??? Vi znate  i radite po onoj …podupirite kod protivnika najniže karaktere, najpokvarenije i najpodlije. Uzdamo se u Boga da nećete vi nagradit kvislinge.

           PS!

            Neki momak uči roditelje kako se…!Poručuje:”Naš djecu ne miješajte u vaše greške i krvave priče.”Dijete drago,ti si naša greška. I tužna priča.

volimjajce.com

 

Povezani Članci

NEUE ZUERCHER ZEITUNG Bruder Bakir: BiH je glavno tursko uporište, a Izetbegović je saveznik

Volim Jajce

PREDSTAVA “Maslinova grana” u znak podrške srednjoškolcima Jajca

Volim Jajce

Na blagdane u Domovinu ili ne?

Volim Jajce
Učitavanje....